lördag 9 maj 2009

Idéer som virus

Om ni läst min blogg tidigare så har ni förstått att jag är övertygad om att man i alla sammanhang skall försöka ta så många perspektiv som möjligt för att kunna komma verkligheten så nära man kan. Dvs man måste försöka överskrida men inkludera sina egna egoistiska tankar och värderingar, överskrida sina etnocentriska tankar och värderingar (dvs jag och min grupp har rätt, oavsett vad...) och försöka ta ett världcentrerat tankesätt där man förstår att alla andras verkligheter faktiskt finns och har i någon mening rätt. Även om de inte alltid överstämmer med mina värderingar.

Ett sätt att komma tillrätta med denna komplexitet är att lära sig teorin som Spiral Dynamics talar om och även titta på Integralt tänkande (det finns andra men jag föredrar dessa då de känns mer heltäckande).
Det är dock inte alltid lätt att 'tänka om' och frågan är varför? En teori är att vi människor faktiskt kan vara 'infekterade' med vårt eget synsätt och tankar, nästan som ett virus. Det kallas mem eller 'memes' på Engelska. Ett mem sprids från människa till människa via vår kultur och utbyte av tankar och värderingar.

En av mina favoritfilosofer Daniel Dennet diskuterar denna idé vid ett framträdande på en TED konferens som jag klippt in här nedan. Håll till godo.

Unni fick 50 000 sek

Enligt dagens SvD så har Unni Drougge fått 50 000 sek i frivilliga 'donationer' från folk som laddat ned hennes ljudbok, "Boven i mitt drama kallas kärlek",  från Pirate Bay. Inga jättepengar men heller inte dåligt.  Om denna affärsmodell leder till att pengarna kan tillfalla kreatören i större utsträckning än vad det gör idag (se SvD's artikel) så kan jag inte låta bli att se att den har en stor förutsättning att lyckas. Frågan är om 'gammeltänkarna' törs prova. Det blir nämligen svårt att backa när vi väl klivit över kanten.

Denna modell är enormt mycket bättre för miljön än vad CD och DVD försäljningens transportbehov bidrar med och, enligt min mening, mycket enklare. Om vi dessutom kan få till en attraktiv 'läsplatta' (Amazons Kindle är en början som tyvärr bara finns i USA ännu) för den som vill läsa böcker (som tex jag)  så blir det ännu bättre. Kanske kan Apple lösa det men nästa generation av iPod, ryktet talar om det.

Många mellanhänder får dock stryka på foten med denna modell och en hel del jobb försvinner. Glöm dock inte att alla nya paradigm skapar nya problem som behöver nya lösningar som någon måste ta tag i.

Bloggen 'Existens Maximum' skriver ett bra inlägg om musikbranschen och nya affärsmodeller.



lördag 2 maj 2009

Tid


Jag håller just nu på att läsa en bok av vetenskapsjournalisten Stefan Klein som heter 'Tid'. Jag kan verkligen rekommendera denna bok som jag tror många skulle uppskatta som ett litet uppvaknande.  Jag tänkte här citera ett stycke ur boken som Johann Wolfgang von Goethe (se bilden) har sagt om tid.

Goethe sa detta om tidens snabbhet som han beklagade sig över i sin bok 'Dikt och verklighet' (1814-1833)

"Då man alltid har tid nog, när man vill använda den väl, lyckades jag stundom hinna med det dubbla och tredubbla. För tiden är oändligt lång, och varje dag ett kärl, vari synnerligen mycket låter sig hällas, om man verkligen vill fylla det."

Fundera på den!