fredag 19 juni 2009

Den längsta dagen


Glad midsommar till alla där ute och se till att värdesätt vår Svenska frihet idag genom att skänka en tanke åt dem som kämpar för sin i Iran just nu. Jag hoppas och tror att något nytt är på gång att födas där nere. Ett nytt och friare Iran skulle ge positiva effekter i hela världen så låt oss hoppas att både ledare och Iranska folket kan anamma ett öppnare tankemönster som leder till det.

Själv firar jag midsommar i Stockholm och tar familjen till Skansen för midsommarbuffé och promenad. I år är det inget jag tänker ta för givet utan jag skall värdesätta varje minut.

söndag 14 juni 2009

Ett sista desperat försök av en förlegad regim


Therans gator är fulla av protesterande människor. Allt mer tyder på att valet i Iran var riggat (se möjligt bevis här).
Det visar på två saker. Den gamla regimen med Mahmoud Ahmadinejads och landets mäktigaste ledare, ayatolla Ali Khamenei i spetsen har förstått att de inte kan vinna genom folkets röst och att Irans folk vill se en förändring.

Nu är det ju så att både Mousavi och Ahmadinejad har blivit godkända av det mäktiga väktarrådet vilket innebär att båda har den andliga ledarens stöd. Man kan ju undra hur mycket förändring det egentligen blir med en ny president? Jag tror dock att en stor del av Iranska folket gör vad som helst för en förändring.

Nu väntar våldsamheter och protester. Det är oerhört tragiskt och kommer skapa mycket lidande. Dock kan jag inte hjälpa att ändå vara hoppfull. Det är kris i Iran, ur kris föds idéer och nya paradigm.
Den sittande regimen får allt fler indikationer på att deras tankemönster är förlegat och de kommer tyvärr göra allt de kan för att försvara den t.o.m bli än mer absolutistisk och fundamentalistisk. De vet nämligen inte hur ett mer komplext och demokratiskt samhälle fungerar, de kan bokstavligt talat inte se det, på riktigt!

Den rådande situationen och regimen kan inte bli så långlivad. Folket har tröttnat på att bli sedda som "onda" och "krigsivrare " av omvärlden, de är ju trots allt som folk är mest.

De unga vet att det finns bättre alternativ och andra världsbilder och leva efter. Den nya tekniken och Internet har gjort detta möjligt och det går inte att stoppa, även om försök gjorts under valet. Tyvärr verkar det dock bli en våldsam utveckling på väg fram till det nya paradigmet.

USAs Obamaadministration gör rätt i att säga att de tänker fortsätta diskussioner med Iran oavsett vilken regim som regerar. Världen måste influera genom dialog inte genom tvång och makt.

Vi i den fria världen bör ge det Iranska folket allt stöd vi kan.
Följ gärna utvecklingen via Twitter

lördag 6 juni 2009

Teknologi och framtiden

Ray Kurzweil har skrivit en bok som heter "The Singularity is near" som jag läst. Den provocerar fram många tankar om hur tekniken kommer förändra våra liv fundamentalt. Faktum är, vilket Kurzweil riktigt påpekar, att den redan gjort det och gör det hela tiden i en exponentiell hastighet.

Nyligen lanserade han en film i ämnet och här nedan har jag lagt in ett kort klipp från ett framträdande han gjorde på en TED konferans i februari 2009.


Relaterade artiklar hos Computer Sweden och SvD

måndag 1 juni 2009

Elfritt gav eftertanke


Jag och min familj var en av dem som drabbades av elavbrottet igår. Plötsligt slocknade allt och det blev väldigt tyst. Kanske inte så mycket tystare än vad det normalt är en söndagkväll men det kändes väldigt tyst. Min fru gick ut på gatan och möttes direkt av granarna som också kommit ut ur 'sina hålor'. Människor kunde ses stå i sina fönster och titta ut i skymningen.
Själv satte jag mig och läste i kvällssolen och det kändes rätt skönt. Det fanns bara en liten oroligt gnagande känsla.

"- vad händer om strömmen inte kommer tillbaka?"

Maten i frysen och kyskåpet blir förstörd, spisen funkar inte, tågen står stilla, TVn är död, jag måste kolla vad som hänt på Internet...nej det går ju inte och IP telefonin är utslagen. Lite läskigt var det ur det perspektivet men det positiva var eftertanken. Vi tar all vår teknik för given men det behövs bara en brand på fel ställe så ställs verkligheten på sin ända.
Tystnaden var väldigt behaglig men är priset för den känslan undvarande av all ny teknik eller kan vi lära oss att ha båda samtidigt?