lördag 20 december 2008

Blandar inte Humanisterna och de religiösa ihop saker?

Anledningen till att jag bestämde mig för att starta denna blogg är för det första att det finns väldigt lite information om Spiral Dynamics på Svenska vilket är synd då denna teori om mänsklig utveckling, psykologi och sätt att tänka kan få många människor att förstå sin vardag och omvärld betydligt bättre. Spiral Dynamics kan också hjälpa oss att börja inse att de flesta av våra konflikter vi har beror på att vi befinner oss på olika nivåer och olika stadier när det gäller hur vi tänker om ett ämne, sak, oss själva, politik, etc, mer än vilka vi är som personer. Spiral Dynamics handlar inte om typer av människor utan olika sätt att tänka men mer om det i senare poster.

En annan anledning till denna blogg är att jag har sett en ganska märklig debatt blossa upp i medierna på sista tiden mellan Humanister, med Christer Sturmark i spetsen på TV8 Sturmark möter, och kristna bibeltroende människor som tex Lars Adaktusson. Debatten speglar betydligt större saker än om en icke religiös livsåskådning är bättre än en religiös sådan. Anledningen att den är märklig beror mest på att dom som är inblandade uppenbart har väldigt lite koll på hur människor utvecklas och tänker och att HUR dom tänker är lika viktigt som VAD dom tänker. Att de inte vet detta är inte så märkligt då få människor har kunskap om tex Spiral Dynamics.

Det senare kan vi se resultatet av överallt i dagens samhälle och det skapar enorma problem på sina håll (se Aten och Rosengård de senaste dagarna). Jag undrar tex om Sturmark har reflekterat över att HUR han tänker är ganska lika som de människor han kritiserar som har en religiös tro? Båda är helt övertygade om att dom har rätt och det spelar ingen roll vad någon annan säger för om man bara förstår hur saker funkar och ligger till (utifrån deras världsbild) så blir det ju självklart att VAD dom tänker är rätt (Humanisterna har rätt i mycket men fortfarande bara delvis rätt liksom vissa religiösa grupper).
Jag lovar att dom aldrig kommer att komma överens eller kunna vinna över någon från den ena till den andra sidan men paradoxalt nog samtidigt finna en viss trygghet i varandra eftersom dom vet var dom har varandra (HUR dom tänker är ju lika).

Det tråkiga med bägge sidorna är att de drar alla över en kam och missar att VAD människor tänker kan tolkas väldigt olika beroende på HUR dom tänker.

Tex, en andlig upplevelse som Humanisten Eva Dahlgren har (hon förklarar det väldigt bra i Sturmarks TV8 serie) skiljer sig inte särskilt mycket från en andlig upplevelse en religiös människa har, dock är respektive tolkning av upplevelsen helt olika. Där den ena ser Jesus uppenbara sig för sitt inre tolkar den andra det som en storslagen naturupplevelse eller ett magiskt ögonblick i musikskapar glädje.

För att illustrera detta enkelt kan vi titta på fundamentalister (i övrigt inga liknelser).
En Fundamentalist tänker likadant oavsett om det är en muslim, kristen, jude, ateist eller AIK fan, dvs allt är absolutistiskt, rätt och fel, det finns en tydlig väg och mening, etnocentrisk världsbild (jag och min grupp har rätt oavsett vad), absolut sanning osv. VAD dom tänker kan vara väldigt olika men HUR dom tänker är lika.
Samtidigt kan det uppstå konflikter även fast VAD vi tänker är likadant eftersom HUR vi tänker är olika. Ett egocentriskt tänkande saknar förmågan att ta någon annans perspektiv och kommer att få det väldigt svårt att komma överens med en världscentriskt tänkande människa som kan hålla 3 perspektiv (mitt, ditt och 3e person) även fast dom är överens om VAD som skall göras. HUR det skall göras kommer de vara oense om. En egocentriskt tänkande människa har en relativt enkel världsbild medan en världscentriskt tänkande människa tillåter mycket mer komplext tänkande. I ett sådant fall kommer konflikt att uppstå även om man har samma vision.

För att lösa sådana här problem måste vi bli mer medvetna och första steget är att förstå att dessa komplexa system i människors psyke existerar och ha dom i åtanke när vi utbyter tankar och idéer.

Genom denna blogg hoppas jag kunna bidra till att människor blir mer medvetna och att teorier som tex Spiral Dynamics kan hjälpa oss att inse att vi måste finna ett nytt sätt att tänka för att lösa de konflikter vi står inför i både Sverige och världen.

Hello world!
/M


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar