måndag 28 september 2009

Okomplicerad Anka lär oss något?
Jag kände länge att jag bara ville glömma Anna Anka och Hollywood fruar på TV3. Maken till fördummande TV får man leta efter och det gör ont i hela mig av att se att så många människor faktiskt tittar på det. Jag började dock fundera på vad det är som gör att Anna Anka har fått ett så stort genomslag med vad som verkar vara ganska korkade åsikter.

Då insåg jag att det är hennes förenklade världsbild som upprör och attraherar. Många människor håller nog med Anna men vågar inte säga det rakt ut, vilket hon själv också anser. Andra blir väldigt upprörda över dessa "förlegade" åsikter. Vad beror det på?

Dagens Svenska samhälle är mer komplext än vad det någonsin varit, det är få saker som kan sägas vara svart eller vitt. Ingenting tycks vara "antingen eller" utan oftast "både och". Hur vi klarar denna utveckling beror helt och hållet på vilken typ av tankemönster vi har. I en komplex värld måste man tänka mer komplext för att förstå den. Det gäller att ta in så många perspektiv som möjligt och det är inte alltid så lätt. Saker förändras dessutom väldigt snabbt och nya perspektiv måste läggas till de gamla i en aldrig sinande ström. Det finns idag väldigt många människor som lider i det tysta och tycker denna värld är förvirrande, då de helt enkelt inte kan se hur den skall gå ihop för dem.

Ofta hör man hur människor ger ett romantiskt skimmer över hur mycket bättre det var förr när saker och ting var enklare, det fanns bara två TV kanaler, stämpelklocka, söndagsstängt och guldklocka när man slutade jobba vid 65.

Anna Anka har helt klart tendenser som tyder på att hon gärna ser världen i svart och vitt, enkla svar på komplexa frågor och får gärna in ett "så är det bara" allt som oftast (vilket är det tydligaste tecknet på att det finns fler perspektiv).

Vi som bor i Sverige delas så upp i två läger (förenklat). De som lider i det tysta har fått en röst som för deras talan och de andra som tänker i mer komplexa system förfasas över att hon får ett sådant utrymme. Bägge läger skriker ut sina åsikter på TV, Radio, tidningar, bloggar osv. Det blir media hysteri. Klart är att det tankemönster Anna Anka representerar inte är utdött men det är ett gammalt tankemönster som kommer försvinna med tiden. Att det finns så många som fortfarande har dessa tankebanor i Sverige är lite överaskande men kanske inte förvånande. Om vi kan lära oss något av denna historia så är det ju faktiskt värt något.

1 kommentar:

  1. Hon är lustig den där Ankan.. jag hoppas hon blir en bestående x-kändis.

    SvaraRadera