söndag 14 juni 2009

Ett sista desperat försök av en förlegad regim


Therans gator är fulla av protesterande människor. Allt mer tyder på att valet i Iran var riggat (se möjligt bevis här).
Det visar på två saker. Den gamla regimen med Mahmoud Ahmadinejads och landets mäktigaste ledare, ayatolla Ali Khamenei i spetsen har förstått att de inte kan vinna genom folkets röst och att Irans folk vill se en förändring.

Nu är det ju så att både Mousavi och Ahmadinejad har blivit godkända av det mäktiga väktarrådet vilket innebär att båda har den andliga ledarens stöd. Man kan ju undra hur mycket förändring det egentligen blir med en ny president? Jag tror dock att en stor del av Iranska folket gör vad som helst för en förändring.

Nu väntar våldsamheter och protester. Det är oerhört tragiskt och kommer skapa mycket lidande. Dock kan jag inte hjälpa att ändå vara hoppfull. Det är kris i Iran, ur kris föds idéer och nya paradigm.
Den sittande regimen får allt fler indikationer på att deras tankemönster är förlegat och de kommer tyvärr göra allt de kan för att försvara den t.o.m bli än mer absolutistisk och fundamentalistisk. De vet nämligen inte hur ett mer komplext och demokratiskt samhälle fungerar, de kan bokstavligt talat inte se det, på riktigt!

Den rådande situationen och regimen kan inte bli så långlivad. Folket har tröttnat på att bli sedda som "onda" och "krigsivrare " av omvärlden, de är ju trots allt som folk är mest.

De unga vet att det finns bättre alternativ och andra världsbilder och leva efter. Den nya tekniken och Internet har gjort detta möjligt och det går inte att stoppa, även om försök gjorts under valet. Tyvärr verkar det dock bli en våldsam utveckling på väg fram till det nya paradigmet.

USAs Obamaadministration gör rätt i att säga att de tänker fortsätta diskussioner med Iran oavsett vilken regim som regerar. Världen måste influera genom dialog inte genom tvång och makt.

Vi i den fria världen bör ge det Iranska folket allt stöd vi kan.
Följ gärna utvecklingen via Twitter

4 kommentarer:

 1. Tack,väldigt välskriven.
  Jag som e en Iranier e väldigt förvånad över att du som e svensk vet så mycke om dagens Iran.

  Och som du skrev ,folket i Iran behöver verkligen stöd från den fria världen .

  Lycka till !

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 3. Jag tror inte du vet riktigt vad du pratar om. Gör dig en själv en tjänst och skaffa dig kunskaper om hur världen drivs idag, med det menar jag den stora västerländska propaganda maskinen, CIA hur dem störtade den dåvarande demokratiska Iran. Revolutionen styrdes i högsta grad av Mujahidin Khalq och underrättelse tjänster som, CIA, Mossad och m.m.

  Idag har Iran överkommit dessa svårigheter och västervärlden förlorar mer makt, titta bara på dem riktiga folkliga revolutioner som tar plats i idag i mellanöstern. Isreal och dess allierade står inför en ny utmaning som man inte kan klara av eftersom den håller på att sprida sig som eld. Människor som protosterar idag använder den iranska revolutionen som model år 1979 för att överkomma dem västerlänska installerade diktaturerna.

  Sen varför ska man kritisera regimen i Iran? När man först borde titta på Amerikanerna och hela FN, Nato verksamheterna som tydligt stöder diktaturer och installerar dem. Det du håller på med är en billig försök till att försöka manipulera människor. Vill du att någon ska ta dig på allvar så se till så du har kunskap om ämnet du försöker skriva om.

  SvaraRadera
 4. @Anonym. Jag tror att det inte är någon större idé att försöka argumentera med dig då det är tydligt att du kommer ha svårt att ta ett annat perspektiv än ditt eget som förövrigt verkar vara aningen snävt.

  Jag gör dock ett kort försök.
  Att någon skulle förlora på de revolutioner som nu sker i mellanöstern har jag svårt att se (förutom de inskränkta nuvarande makthavarna i dessa länder). Vi kommer alla vinna på att ett mer sofistikerat tänk bryter fram i mellanöstern och i dess kölvatten demokrati och mänskliga rättigheter.
  Att tro att det finns någon konspiration ifrån väst säger mer om din världsbild än om hur saker och ting verkligen funkar. Dessutom skulle jag undvika att vara anonym om jag vill bli tagen på allvar.

  SvaraRadera