fredag 28 augusti 2009

Vetenskaplig förklaring till varför bonusar inte funkar


Jag skrev ett inlägg i april om att de bonusprogram vi sett i bankvärlden och andra storföretag de senaste åren har lett till att vi fått fel typ av ledare (de är egentligen inte ledare utan snarare chefer som "bossar" men det får bli ett annat inlägg) och att hela idén om att vi måste betala fantasilöner för att få kompetenta ledare är en myt.

Till min glädje så såg jag Daniel Pinks TED presentation igår där han visar att det finns en hel del vetenskapliga bevis för att det inte funkar att ge incitament när man söker strategiska och innovativa idéer.
Incitament funkar dock, precis som jag skrev tidigare, om det gäller ett tydligt och enkelt mål som tex att 'sälja mer av något specifikt under en månad'.

Daniel Pink har skrivit en bok som heter 'A whole New Mind' som jag läste i oktober förra året och som gjorde stort intryck på mig. Jag rekommenderar den till alla som läser denna blogg.

Här nedan finner ni Daniel Pink's TED presentation Mycket nöje.Länkar till ämnet: SvD1, SvD2,SvD3, DN1, DN2, DN3, Aftonbladet1

2 kommentarer:

 1. Jag håller personligen med dig till 100%. Det sker stora förändringar i arbetsmarknaden. Boken var, även för mig, oerhört inspirerade och fick mig att vilja tänka i nya banor och utvecklas på ett helt nytt sätt.

  Boken finns på svenska och ges ut av Litteraturhuset.

  På Svenska heter boken: En helt ny värld eller varför framtiden tillhör van Gogh, Goete och Sokrates.
  ISBN 978-91-974709-8-8

  Boken blev nyligen recenserad i tidningen Chef med slutklämmen; Att inte läsa denna bok borde vara tjänstefel!

  Hälsningar
  Balthazar . Lang (at) Litteraturhuset.se

  SvaraRadera
 2. Hej Balthazar, Tack för din kommentar och informationen om Daniel Pinks bok. Hoppas fler hittar den nu.

  SvaraRadera