onsdag 22 juli 2009

Rötmånad är en myt

Enligt Bondepraktikan börjar rötmånanden i slutet av fruntimmersveckan, runt den 22-24:e juli, och pågår i en månad. Att bakterier frodas i värme och fukt är väl känt men att de också kan den Svenska kalendern är mindre troligt. I slutet av juli och i början av augusti brukar det vara som varmast i Sverige och därför bör man inte låta känslig mat stå framme för länge. Man skall dock ha klart för sig att om denna värme skulle inträffa i maj eller juni så gäller samma sak.

I varmare länder som tex Indien och Thailand så gäller detta hela tiden oavsett månad.

Dags alltså att begrava ännu en myt. Det finns ingen rötmånad! Hela idén är sprungen ur ett mytiskt tänkande som var väldigt vanligt för 100-200 år sedan och kommer alltid ifrån ett tankemönster som inte har eller hade tillgång till modern vetenskap och kunskap. Man drar slutsatser som visserligen inte är helt fel men bygger på fel grunder.

Ställ in mjölken i kylen och ha frysklaffar i kylväskan så kommer allt att gå bra.

  • SvD har en lite märklig artikel i ämnet. Tror de på myten eller inte?
  • En äldre och mer sund artikel från samma tidning finner ni här
  • Mer Svd från idag
  • Aftonbladet kör med korkad rubrik (så klart) men ger sedan lite tips. Oklart om de tror på myten eller inte.

tisdag 21 juli 2009

R.I.P Marcel Jacob

Marcel Jacob January 30, 1964 - July 21, 2009.

Som gammal hårdrocksbassist så känner jag lite extra ikväll när jag fått reda på att Marcel Jacob har gått ur tiden och dessutom enligt källor på Internet så har han tagit livet av sig. Tråkigt.
Marcel spelade med en tidigt upplaga av Europe, Yngwie Malmsteen och framför allt med Talisman
Även denna MJ lämnar mycket bra musik efter sig och han var en fantastisk bassist.

Länkar om hans död:

lördag 4 juli 2009

Lågt medvetande med ny teknik


Nordkorea fortsätter att provocera med provskjutningar av robotar. Detta visar återigen på ett av de största problemen vi idag har i vår globala världen. Underutvecklade stater med bokstavligt talat låg medvetenhet och moral kan fortfarande få tillgång till teknik som är upptäckt och utvecklad under ett helt annat moraliskt medvetande och tankemönster. Nordkorea har naturligtvis en massa intelligenta människor som kan använda denna teknik men deras nuvarande ledarskap och moraliska tankemönster klarar inte av ansvaret med sådan avancerad teknik.

Vi har sett det förr, många gånger. 11e september var kanske det tydligaste exemplet på vad ett fundamentalistiskt, absolutistiskt och etnocentriskt tänkande kan ställa till med när den får tag i teknik som kräver ett betydligt mer komplext och moraliskt tankemönster. Vad vi har i Nordkorea är ett fundamentalistiskt egocentriskt (jag kan bara förstå saker ur mitt perspektiv) och etnocentriskt (jag och min grupp har rätt, oavsett vad) tankemönster.

Vad är då lösningen? Dialog och influerande är det enda som funkar. Förändringen måste komma inifrån människorna själva. Att köra på en hård och fördömande linje gör bara att de cementerar sina idéer och håller fast vid dem ännu mer. Så är det överallt och det räcker med att gå till sig själv för att se samma sak. Problemet är att det kan ta tid och kan vara svårt att nå fram men det är det ända som ger bestående förändring. En revolution ger en känsla av plötslig förändring men när röken har skingrats så är de gamla tankemönstren kvar (fast många inte är medvetna om det eftersom det är en vana) och den långa vägen mot förändring inifrån måste ändå börja.

Obama har redan visat i Egypten att dialog kan ge positiva effekter och genom att lyssna och inte avfärda dessa staters idéer och tankar som mindre värda utan snarare se dem som ett led mot ett djupare och mer komplext medvetande och tankemönster, kan vi nå fram och se förnuftet segra.