lördag 19 juni 2010

Tomt kristet prat förstörde vigseln.

Jag tittade en stund på dagens kungliga bröllop.
Det slog mig hur ofantligt förlegad den kristna tron är och hur oseriös den Svenska kyrkan framstår år 2010. Hela den vackra vigselcermonin förstördes av allt gammalt och tomt kristet prat.

När man talar om att gud har instiftat äktenskapet och att gud har skapat människan osv så kryper det i kroppen på mig. Sverige är ett upplyst och sekulariserat land, varför i hela friden skall vi behöva dras med sådant struntprat? Visst, det är en gammal tradition men traditioner måste utvecklas och jag trodde vi hade ett kungahus i tiden. De kunde ha dragit ned på de uppenbart felaktiga och tokiga i det kristna pratet.

Annars var det fint och de verkar lyckliga med varandra och det är det viktigaste.

Länkar som liknar: DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3

3 kommentarer:

  1. Det var verkligen löjligt med de där babblande trollkarlar som stod mellan guldidolen och det knäböjda paret. Men hela spektaklet var rätt löjligt på flera andra sätt...

    SvaraRadera
  2. jag kan hålla med om att de kristna sakerna prästen sa kändes lite onaturliga i hela situationen. det är en sak att tala om Gud eftersom man är i kyrkanoch det är lite förväntat i dessa sammanhang, men när det pratas om att Gud parade ihop Victoria och Daniel och att ingen kan separera dem från Guds vilja känns lite läskigt.

    SvaraRadera
  3. @Anonym. Håller med dig. Det finns mycket som är klokt och tankvärt inom kristendomen men det som rabblades under vigseln var bitvis skrämmande förlegat och jag tycker nog att kungafamiljen skulle gå i framkant och åtminstone tona ned de mest dogmatiska delarna.

    SvaraRadera