torsdag 1 juli 2010

Avkoda verkligheten: Information är allt som finns.

Jag har precis avslutat ljudboken "Decoding Reality: The Universe as Quantum Information" skriven av Vlatko Vedral som är professor i Quantum Information Theory på Oxford och Singapore Universiteten.

Det är en fascinerande teori som Vlatko lägger fram och som jag själv har funderat en hel del över (utan att vara i närheten av Vlatkos matematiska kunskaper). Han presenterar det dessutom på ett förståeligt sätt men ibland gör det ganska ont i hjärnan när man försöker hänga med i alla svängar och särskilt de matematiska förklaringarna. 

Ljudboken har en bra läsarröst i Jay Russel och böcker som dessa passar bra som ljudböcker då det känns lättare att uppleva dem flera gånger eftersom det är så "lätt" att lyssna undertiden man gör annat. Jag brukar ofta ha den här typen av böcker i min iPod när jag springer eller reser.

Nedan följer en kort introduktion av boken gjord av Vlatko själv och den lite längre videon går lite djupare in på hans teori. Båda kommer ifrån The Guardian. Väl värda att se. 
Mycket nöje.2 kommentarer:

 1. William Nelson1 juli 2010 13:48

  Seth Lloyd (författare av boken Programming the Universe) har skrivit en bokrecension av Vlatkos bok här:
  http://www.newscientist.com/blogs/culturelab/2010/03/the-universe-is-a-quantum-computer.html

  Som metafor är "information lika med Universum" helt ok...men bara som metafor (tänk på Ken Wilbers "the myth of the given" för att komma underfund med hur lätt det är för oss människor att lura oss själva att vi begriper det obegripliga). Vill också påminna dig att Shannons definition av information är också inte självklart och givet för alla som använder "information" som ett begrepp för att "se och förklara" universum (istället för ett teleskop).

  SvaraRadera
 2. @William. Tack för kommentaren och länken. Du har en bra poäng på slutet om definitionen av information. Tål att funderas på.

  SvaraRadera