lördag 11 december 2010

Ett tredje perspektiv

Jag avslutade min lördagsfrukost idag med att titta på en TED presentation på min iPad.
Som vanligt finner man alltid en massa bra idéer och tankar på TED och denna morgon fastnade jag för William Ury’s framträdande från oktober 2010. Den handlar om hur vi kan, eller snarare måste, lösa våra konflikter.

Konflikter består alltid av två sidor som inte ser på världen på samma sätt. Det kan vara arbetare vs chef,  två olika politiska partier, man vs hustru eller två olika länder. William’s lösning är att ta in ett tredje perspektiv som han kallar “oss”. Om de två olika sidorna tar in information om vad som står på spel i deras konflikt, vilka runt om kring, som betyder mycket för respektive sida, kommer råka illa ut pga av deras konflikt och vad som alla kan vinna på om de istället kan se det tredje perspektivet. Han kallar det även för att ta en “balkong vy”.  Han föreslår även att vi skall börja gå sida vid sida när vi skall lösa våra konflikter, både mentalt och bokstavligt. När vi går sida vid sida så kan vi inte krocka. Kanske något för världens regeringar och Wikileaks att tänka på.


Att jag fann detta tankemönster så facinerande och tilltalande är för att detta tredje perspektiv är ett bra exempel på vad Spiral Dynamics teorin förmedlar. Vilket är att man måste ta in fler pespektiv hela tiden för att kunna få en större del av sanningskakan. Det innebär inte att man skall släppa sina tankar och idéer som man tycker är rätt men man måste vara beredd på att inkludera nya tankar och idéer hela tiden. Att alltid sträva efter att överskrida och inkludera.



Som jag påtalat så många gånger tidigare, så handlar det om att tänka ‘både-och’ samt att sluta tänka ‘antingen-eller’. Det sista är så vanligt i vår vardag att när man är medveten om det så kan man nästan bli tokig på hur enkelspåriga de flesta människor är en helt vanlig dag på jobbet.

Ta gärna en titt på William Ury’s presentation här nedan.

Länkar som liknar? DN, DN2, SvD

1 kommentar:

  1. Din inledning om vision, strategi och mål är jätteintressant. Jag funderar på mycket av det i mitt yrke och har, tror jag fått en ganska klar tanke om det.

    Vill du läsa lite annat, kanske nytt för dig om tankar kring mål och tur? Check out my blogg ;-)

    SvaraRadera