lördag 9 maj 2009

Unni fick 50 000 sek

Enligt dagens SvD så har Unni Drougge fått 50 000 sek i frivilliga 'donationer' från folk som laddat ned hennes ljudbok, "Boven i mitt drama kallas kärlek",  från Pirate Bay. Inga jättepengar men heller inte dåligt.  Om denna affärsmodell leder till att pengarna kan tillfalla kreatören i större utsträckning än vad det gör idag (se SvD's artikel) så kan jag inte låta bli att se att den har en stor förutsättning att lyckas. Frågan är om 'gammeltänkarna' törs prova. Det blir nämligen svårt att backa när vi väl klivit över kanten.

Denna modell är enormt mycket bättre för miljön än vad CD och DVD försäljningens transportbehov bidrar med och, enligt min mening, mycket enklare. Om vi dessutom kan få till en attraktiv 'läsplatta' (Amazons Kindle är en början som tyvärr bara finns i USA ännu) för den som vill läsa böcker (som tex jag)  så blir det ännu bättre. Kanske kan Apple lösa det men nästa generation av iPod, ryktet talar om det.

Många mellanhänder får dock stryka på foten med denna modell och en hel del jobb försvinner. Glöm dock inte att alla nya paradigm skapar nya problem som behöver nya lösningar som någon måste ta tag i.

Bloggen 'Existens Maximum' skriver ett bra inlägg om musikbranschen och nya affärsmodeller.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar