onsdag 21 oktober 2009

Problemet med enstaka berättelser

Sverigedemokraterna har inte enbart fel i sin politiska agenda men de saknar perspektiv.
Problemet är inte att vissa historier eller anekdoter är felaktiga utan att de är ofullständiga

Ett av SD:s största misstag är att de tror att verkligheten består av en historia/berättelse och den råkar sammanfalla med deras nuvarande världsbild och tankemönster. Människor som sympatiserar med Sverigedemokraterna lider starkt av avsaknaden av multipla perspektiv. Det betyder att om man bara har SD:s perspektiv på verkligheten så ser deras politik helt korrekt ut. De har nämligen inte fel i vad de säger utifrån det perspektivet. Problemet är att deras berättelse är väldigt partiell och snäv. De får bara in en väldigt liten del av sanningen, de ser helt enkelt inte att det finns andra perspektiv som också är övertygade om att de har "rätt".

För att komma tillrätta med de utmaningar som SD belyser så skall vi andra inte heller avfärda allt SD säger för då tappar vi bort ett perspektiv som ju faktiskt finns. Vi skall istället överskrida och inkludera det. Det innebär att den del av sanningen som SDs politik företräder fortfarande får plats men den blir då en del av flera sanningar och det som är uppenbart osunt i deras politik kommer inte längre få plats. Så funkar det nämligen med inklusivt tänkande till skillnad mot exklusivt tänkande (som SD ägnar sig åt). Ju fler perspektiv vi tar in desto effektivare gör vi oss av med de patologiska delarna av ett enstaka perspektiv och behåller de sunda delarna.

Det här gäller alla människor, religioner, världsbilder och politiska partier. Det blir alltså inte bättre av att totalt ignorera de problem som SD tar upp och ersätta dem med sin egen enstaka berättelse. Det skapar inget större djup och förståelse utan bara något annorlunda på samma nivå. Det löser inte problemet. Detta är viktigt för motståndarna till Sverigedemokraterna att förstå.

Utmaningen för människor med enstaka berättelser är att de ännu inte har tillgång till ett större perspektiv, antingen för att de har ett stängt sinne dvs de är rädda för förändring och håller fast vid gårdagen eller att de är dåligt pålästa och omedvetna. De ser helt enkelt inte något annat perspektiv än sitt eget och sin grupps perspektiv (det finns en hel del vetenskaplig forskning som bekräftar detta beteende). Det gör det svårt att nå fram med andra budskap. Sverigedemokraterna har ingen plats på Sveriges politiska karta men deras anhängares perspektiv försvinner inte så lätt. Det är en utmaning som vi måste ta oss ann och lyckas övervinna. Hur skall det gå till? Låt mig citera Winston Churchill när han talade till en skolklass där någon frågade vad hans bästa råd var. Winston svarade: "Never give up, never never never."

Länkar som liknar. Svd1, Svd2, Svd3, Svd4, Svd5DN1, DN2, DN3 AB1, AB2, AB3, Newsmill,
Knuff.se

11 kommentarer:

 1. Anekdoter?

  www.affes.wordpress.com

  Skrolla ned och kolla rån vs antal med utländsk bakgrund inom komunen....

  SvaraRadera
 2. Vore kul om man kunde kommentera utan att vara anonym.

  Det du visar förstärker hela min tes om att man fastnar i ett perspektiv. Om man utgår ifrån att denna statistik visar att alla invandrare är kriminella så behöver man nog fler perspektiv. Kom även ihåg att problemet med en inskräkt världsbild gäller alla människor, även invandrare.

  Om man klarar av att ta in andra människors perspektiv så gör man dem inte illa, svårare än så är det inte. Men många tycker nog det är ett naivt synsett eftersom ingen vågar gå först.

  SvaraRadera
 3. Magnus, hittade din blogg via DN, klickade på just din text för att rubriken lät så intressant, vilket visade sig vara riktigt. Du skriver mycket klokt, din text förklarar en hel del saker som jag funderat på. Har lagt in din blogg bland mina Favoriter...

  SvaraRadera
 4. @Kenneth. Tack för din kommentar, den värmer. Vad heter din blogg?

  SvaraRadera
 5. "Om man utgår ifrån att denna statistik visar att alla invandrare är kriminella så behöver man nog fler perspektiv."
  Det är ingen som påstår att alla invandrare är kriminella. Du tycks oförmögen att förstå dig på andras perspektiv, tvungen att i stället taga till karikatyrer av dessa.

  SvaraRadera
 6. @brtkrbznv. Jag var fullt medveten om att jag överdrev den kommentaren, det gjorde jag därför att det första inlägget i saken tydde på samma förenklade nivå. Om du vill förklara hur denna statistik skall läsas så gör gärna det.

  SvaraRadera
 7. Magnus, alla är inte med blogg...:)

  SvaraRadera
 8. Mycket intressant statistik. Här handlar det kanske inte så mycket om perspektiv utan att snarare felaktig tolkning och vinkling av data.

  Det enda man faktiskt kan utläsa från statistiken är att det INTE finns någon samband mellan andelen utrikesfödda och våldsbrott. Möjligen skulle man också kunna dra slutsatsen att personer med utländsk backgrund är underrepresenterade i våldsbrott, dvs. de begår mindre antal brott (den röda linjen är ju under alla staplar!).

  Allt annat som påstås är baserad på antaganden som är mer eller mindre tagna från luften.

  SvaraRadera
 9. @Anonym. En persons tolkning av data är alltid färgad av vilket perspektiv den utgår ifrån men jag förstår vad du menar. Jag har inte ägnat så mycket tid åt statistiken på Affes sida men det ser ju dystert ut, samtidigt håller jag med dig att det krävs lite mer för att dra några slutsatser.

  SvaraRadera
 10. Angående din karikatyr på sidan.

  Dom muslimer som bär Niqab har inte ett kors på sin izlamistuniform...

  SvaraRadera