måndag 23 februari 2009

Försöker dom lura sig själva?


Jag läste en intervju med CDons VD Mikael Olander (se bilden till vänster) härom dagen och slogs över att människor i musikbranschen (gäller även film och bokbranschen) gärna ser verkligheten som de skulle vilja att den var och inte hur den faktiskt är.

Folk köper fortfarande CD skivor vilket är ett faktum men det är också ett faktum att allt fler överger detta format vilket också snart gäller DVD filmer. Trenden är väldigt tydlig och det finns inga vettiga själ att tro något annat.

På frågan "Varför köper folk fortfarande CD skivar" svarar Mikael:
" – Alla vill inte lyssna på mp3-spelare. De flesta har fortfarande en cd-spelare hemma. Själv lyssnar jag helst i bilen, då är det lättast att köpa cd-skivor. Ett drömscenario är att man vid ett köp av en cd-skiva får den digitala filen direkt till sin dator, sedan får man skivan med posten någon dag senare. Det här tror jag kommer att hända på sikt. Men hittills har det varit svårt att få med skivbolagen på det."

Dessa utalande tror jag knappt han tror på själv utan är halvdåliga försök att hålla masken.

Att folk inte använder MP3 spelare beror mest på att de ännu inte lärt sig fördelen med att docka den till sin stereo, så fort man gjort det en gång inser man hur onödig CD spelaren är. Det samma gäller bilen. När det nu kommer allt bättre och enklare dockningsstationer så finns det absolut ingen anledning att ha en massa CD skivor liggande i handskfacket. Det är bara stökigt och tar onödig plats.

Att man skulle köpa en skiva elektroniskt och sedan få den på en plastbit senare är ett mardrömssenario och inte ett drömsenario. Varför i hela friden skulle jag vilja ha en plastbit med samma musik som jag redan lyssnat på 2-3 dagar?

Vidare tror Mikael att CD skivan kommer leva länge ännu då man inte byter ut stereon och bilstereon i första taget. Nu är ju varken stereon eller bilstereon samma sak som CD spelaren som är kopplad till den, så det påståendet förstår jag heller inte.

Han har dock rätt när han svarar på frågan:

Hur går det med försäljningen av digital musik?
"– Den går ganska trögt än så länge. Jag är fortfarande väldigt hoppfull. På sikt kommer det att bli big business. Det är bara en fråga när det kan vända."

Här skall du trycka på skivbolagen Mikael, så att ni kan erbjuda en service som folk vill ha för det är för dyrt och komplicerat idag. Ända möjligheten att få betalt för framtidens immateriella varor är att tänka nytt och innovativt. Det ser idag ljust ut för musiken men mörkt ut för mellanhänderna.

Se världen som den är och inte hur ni önskar att den såg ut!

Följ Pirate Bay rättengången.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar