måndag 16 februari 2009

Framtidens ledare kommer från en annan nivå

På många företag kan jag idag se hur en kris snabbt kan vända, tidigare så kloka och långsiktiga strategier, till rent dumdristiga och kortsiktiga beslut som jag knappast tror någon kommer vara stolt över om 12 månader. 

Ledare som under goda tider har framstått som både kloka och lyssnande har förvandlats till huvudlösa kycklingar under kvartalsekonomins obarmhärtiga regelverk.

Det skall skäras kostnader till vilket pris som helst och ofta under någon mycket medioker slogan om att ”det måste göras utan att skada motivationen hos våra anställda”. 95 % 
misslyckas totalt med det senare och skadan blir betydligt större än om de bara stannat upp några minuter och tänkt igenom vad som måste göras. Lyssna inte på börsen i första hand i dessa dagar snälla ni. Vattenkammade, 30-åriga börsanalytiker kan ingenting om att driva företag men hetsa er till vansinne och magsår är de bra på. 

Det kommer att svida ett tag men det blir inte bättre av att inte tänka rationellt.

I tider som dessa kan det vara en idé att titta på ett ledarskap som är förankrat, i vad Spiral Dynamics kallar: 2nd tier, dvs. Gult och Turkost tänkande samt använda de 4:a kvadranterna för att få en integral (inkluderande) syn på saken. Att stirra sig blind på ekonomin är bara 25% av lösningen (självklart en viktig del) .  Om vi tittar på bilden nedan ser vi att ekonomin är i det nedre högra hörnet dvs. ett externt DET men som alltid består verkligheten av alla fyra kvadranter.


Ledare i dessa tider bör titta på sin verksamhet och vad som driver dem utifrån alla kvadranter.

Övre vänstra kvadranten: Vilka är mina och företagets inre motiv? Har vi rätt perspektiv på saken? Finns det en bra mening med mina/våra beslut? Känns detta rätt?

Övre högra kvadranten: Har jag/vi rätt information? Har jag/vi den kunskap som krävs? Kan jag/vi kommunicera budskapet? Har vi en produkt/service som håller?
 
Nedre vänstra kvadranten: Vad har vi för stämning på företaget? Har alla förstått läget och vad som krävs? Kan vi lösa detta tillsammans? Delar alla de värderingar vi har? Har vi en kultur som ”känner med företaget”? Har vi kunderna med oss (gemensamt nätverk) nu och i framtiden?

Nedre högra kvadranten: I denna kvadrant ligger ekonomin och de yttre objektiva processerna. Väldigt ofta är det här företagsledare lägger all sin fokus i tron att det är det ända som räknas. Man omorganiserar och ändrar processer i tron att organisationer och processer gör saker av sig självt. Dom misstar sig rejält. Om inte de andra 3 kvadranterna finns med på samtliga plan så kommer det att bli obalans i hela systemet vilket kommer leda till oreda och ännu mer problem. Bara genom att inkludera de tre andra kvadranterna kan man nu ta ett bra beslut om vad som måste göras åt systemet (företaget, processerna, ekonomin osv).

Några andra goda råd är:
 • Ställ minst 5 ”varför” frågor innan varje beslut
 • Var öppen, tydlig och ännu mer öppen. Ingen på företaget är försumbar och alla har rätt att veta. Vem som helst kan göra en enorm skillnad
 • ”Var den förändring du vill se i världen” eller ännu bättre GÖR den förändring du vill se
 • Behandla folk som vuxna, inte som barn eller föräldrar
 • ”Framgång är en resa, inte en destination” = kontinuerlig mutation, anpassning och förbättring
 • Tänk, känn, agera och utryck dig själv med hela dig och inte bara med din hjärna.
 • Återkoppling, återkoppling, återkoppling + justera, justera, justera
 • Gör saker på ditt sätt, inte på det akademiska politiskt korrekta sättet
 • Se helheten, saker och ting är större än din lilla person/grupp/företag/industri/stad/land 
 • Ett uns praktiserande är bättre en många timmar av predikande
 • Distribuera ansvar till ytterkanterna av organisationen, till människor som drabbas av och träffar kunderna. De som har händerna på tangentborden och ”lever” företaget. Låt inte beslut tas av makteliten på en golfrunda
 • Var delaktig hela tiden
 • Ha kul hela tiden, även när det är tufft.

Det handlar om nätverket. Det sammankopplade, samverkande och yrkesverksamma nätverket. Glöm pyramidmönster och ”command-chain” drivna organisationer.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar