onsdag 4 februari 2009

Gör tekniken oss lata eller bara mer effektiva?


Jag läste en artikel i Computer Sweden tisdagen den 3:e februari som hette ”Jag har det på Google” som hade en intressant frågeställning. Tesen Elza Dunkel hade var att vi människor kanske håller på att bli mindre bildade eftersom det blir allt enklare att söka och finna information på Internet, istället för att komma ihåg saker i huvudet. 
Jag förstår helt och fullt vad hon menar men tror inte att det är på det sättet, är inte så säker på att hon gör det heller faktiskt, då jag anar en viss ironi i texten.

Jag tror att problemet Elza beskriver, som handlar om att den yngre och mer Internetmogna generationen inte alltid lägger fakta på minnet då man vet att det går att hämta den ”on demand” dvs när man behöver den, faktiskt inte är ett problem i längden. 

Det är klart att idag kan det bli ett problem om man inte har tillgång till en sökmotor och Internet, dvs det digitala minnet. Då står man där utan svar, undertiden som en gammal plugghäst använder det analoga minnet. Man skall dock komma ihåg att problem som dessa bara uppstår i en övergångsperiod. Det handlar, som jag skrivit många gånger tidigare, inte om ett ”antingen eller” utan ett ”både och”. Det är klart att vi kommer att memorera sådant som är viktigt för oss och samtidigt lita på att ”nätet” levererar detaljerna eller sådant som inte har högsta prioritet. Vi kommer att hämta det vi vill memorera i allt större utsträckning digitalt och tillslut uteslutande digitalt. Vi kommer att blanda empirisk erfarenhet med digital information på helt nya sätt som jag tror vi har svårt att fatta idag. 

Det häftiga är att Internet och dess sökmotorer (med Google i spetsen) gör oss mer medvetna och intelligenta. När nu Internet börjar dyka upp överallt blir det också en allt naturligare och viktigare del av vår kunskapsbank. 

”Vad händer om Internet går ned då?” En mycket bra fråga men faktum är att det aldrig har hänt ännu, och om vi fortsätter att låta detta fantastiska globala nätverk utvecklas på samma sätt som universum låter evolutionen jobba, dvs med slumpen, mångfald och naturligt urval så kommer det inte hända. We are the machine!

1 kommentar:

  1. Jag håller helt med dig. Du gissade rätt, jag är naturligtvis lite ironisk och leker med tanken.

    SvaraRadera