onsdag 20 januari 2010

Är vi alla sammankopplade?

I helgen som gick så var jag och såg filmen Avatar. Förutom att den var en väldigt välgjord och bra film så har den även ett budskap som gav mig lite tankar.

Avatar utspelas några sommarmånader år 2154 i en avlägsen värld. En rullstolsbunden marinsoldat skall leva i en artificiell kropp byggd av människor gjord av både mänskligt dna och urinvånarnas, som kallas Na´vi. Han ska infiltrera dem och bli en av dem, men ju mer han lär känna dem, desto mer förstår han deras livsstil och att vad människorna gör är helt galet.
Ingen unik story men den funkar väldigt bra.


Den handlar även om att vi inte alltid ser hur vi tänker och att vi ofta blir förblindade av våra egna värderingar och kultur. Filmen visar, med tydliga referenser, på hur vår västerländska kultur kör över en annan kultur och att vi inte kan se att det vi gör kan få förödande konsekvenser. Detta är som bekant något som jag är väldigt intresserad av och är vad denna blogg handlar om.


Den utsatta kulturen dvs Na´vi´s försöker leva i samklang med naturen och visar huvudpersonen, den fd marinsoldaten, hur allting hänger ihop. Jag har lagt in en filmsnutt nedan som förklarar vad det handlar om på den fiktiva planeten Pandora.


Na´vi kulturen talar hela tiden om att allt är sammankopplat i naturen. Det är en vacker tanke som tex James Lovelock har filosoferat runt med sin Gaiateori. Om den teorin är korrekt kan jag inte uttala mig om men det finns intressant forskning som beskriver en annan typ av sammankoppling mellan människor och även djur. Den handlar om spegelneuroner.


"En spegelneuron är en neuron (en nervcell) som avger nervimpulser både när individen utför en viss handling, och även när individen ser samma handling utföras av en annan individ. På det viset "speglar" neuronen beteendet hos ett annat djur som om observatören själv utförde det."


Neuronforskaren Vilayanur Ramachandran gör en mycket intressant presentation om detta ifrån ett TED konvent i Mysore i Indien i november 2009. Han visar att vi är mer eller mindre skapade för sammankoppling och medkänsla, vilket har hjälpt oss att snabba upp evolutionen och tagit oss dit vi är idag. Det är inte någon flummig New age teori utan via rigid vetenskap. Se nedan

Länkar som liknar: DN, AB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar