lördag 2 januari 2010

5 Teknikförutsägelser för 20105 mer eller mindre kvalificerade teknikförutsägelser för 2010.

1. Läsplattan eller tablet PC kommer att slå igenom
Det finns en hel del rykten om att både Apple och Microsoft kommer att släppa tablets under 2010 och det är helt logiskt. Det betyder att människor som jag kommer att byta tidningsläsarbeteende. Varför ha en massa papper hemma när det blir lika enkelt att ha allt i en läsplatta som dessutom kan ge helt nya möjligheter och upplevelser? Om Apple släpper sin nya tablet den 26:e januari så kommer det dröja till slutet av året innan det börjar ta fart och sen blir det en lavin av nya produkter och tjänster ifrån tidningarna

2. Maskin till maskin kopplingar
Vi får allt fler personliga prylar som är kopplade till Internet och därigenom har ett behov att "föra dialog" och synka dessa apparater med varandra uppstått. Ny teknik som använder sk Web Services gör det allt enklare att koppla ihop olika tjänster på Internet (typ Google map) med andra tjänster som på så sett skapar helt nya tjänster. Vi har bara sett början på en tsunami av denna typ av tjänster.

3. Nanoteknologi börjar påverka oss
Det har talats om Nanoteknologi länge men vi har ännu inte sett det stora genombrottet. Dock har det hänt ganska mycket redan och mer kommer. Vi börjar närma oss "the tipping point". Nanoteknik kommer att förändra vår vardag på sätt vi har svårt att föreställa oss. Vi kommer att få se mer av det under 2010 än vad vi någonsin sett förut. Inga Nanodatorer ännu men flera nya produkter och många människor kommer börja förstå vart vi är på väg.

4. Twitter säljs
Twitter talar hela tiden om att de snart har kommit på ett sätt att tjäna pengar men bara det faktum att det tar sådan tid att presentera något vettigt pekar på att de inte har någon hållbar idé. Realtidswebben är dock klockren och har enorma möjligheter fast behöver, enligt mitt synsätt, integreras i andra tjänster (se punkt 2). Google eller Facebook kan tänkas ta över.

5. Företagen rör sig in i molnet
Under 2009 har molntjänster på Internet mer eller mindre slagit igenom hos konsumentmarknanden via Google docs, Flickr, Webmail och en hel del nya lagringstjänster på nätet. Det naturliga är att när saker fungerar för privatpersoner så vaknar företagen förr eller senare och rör sig i samma riktning (de flesta av oss jobbar ju på ett företag). Nya spännande tjänster kommer att dyka upp och det kommer att förändra hur företag gör affärer och framför allt hur IT avdelningar drivs.

Bonus förutsägelse
Dessutom tror jag faktiskt att Google Wave kommer att förändra hur vi kommunicerar även fast de flesta ännu inte verkar ha förstått vad de skall ha det till och att det är en lösning utan ett problem. Man glömmer att det Google Wave som vi ser idag bara är ett av många möjliga gränssnitt. Idén är inte vad du ser utan tekniken bakom.  Det var här du läste det först ;-).

Länkar som liknar: CS1, Cnet, MacWorld1, DN1, DN2,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar