torsdag 28 januari 2010

Apple iPad är mer än vad du ser idag


Om det är något Apple kan så är det att få människor att reagera. Många älskar företaget och andra gör allt för att hitta fel på deras produkter och affärsstrategier.

Det är med förundran som jag idag läser alla kommentarer och artiklar runt vad man skall ha en iPad till, eller snarare bristen på vad man skall ha den till. Många verkar blanda ihop den med en netbook dvs en nedbantad lap top men det är den inte. Andra kallar den för en stor iPhone/iPod touch men det är den inte. Det är inte heller en läsplatta. Vad är det då och varför?

iPaden är början på ett nytt paradigm inom personlig mobil teknik. Precis som Steve Jobs sa vid Apples keynotes igår, så måste denna produkt vara bättre på någonting för att ha ett berättigande. Alternativt vara något helt nytt. De har lyckats med båda.

Vilka är det då som är skeptiska och negativa?
 • Papperskramare som inte vill lägga ifrån sig otympliga pappersböcker alt. tidningar
 • Avundsjuka Microsoft anhängare som projicerar MS tillkortakommanden på Apple
 • Tekniknördar som vill ha lite svårhanterliga produkter som gör dem unika
 • Teknikstressade människor som inte kan eller vågar tänka i nya banor ("Vad ska den vara bra till? Vi har ju redan en dator!")
 • Journalister som känner oro för vad det här innebär för deras yrke (med all rätt, skall tilläggas)
 • Apple fundamentalister som hade hoppats att iPaden var lösningen på ALLT

Det de flesta av alla dessa människor missar är inte vad iPad kommer att förändra nu, utan vad den kommer att leda till i framtiden. Apple är mästare på, vad författaren Mikael Dahlén kallar, Nextopia. Det viktiga är inte vad som finns nu, utan vad som kommer i framtiden dvs alla möjligheter.

iPaden är inte perfekt men den visar vad som komma skall. Glöm aldrig att evolutionen görs i små och många steg och aldrig igenom jättekliv. Det gäller all evolutionär utveckling. Ibland uppstår dock ett "Eureka" dvs ett ögonblick när vi plötsligt ser hur ett nytt mönster har formats och vi förstår sammanhanget på ett helt nytt sätt. Vi har varit nära förut med PC tablets men eftersom varje försök är ett överskridande och inkluderande gör det att vi tillslut når ett vägskäl. Skall vi gå framåt eller bakåt (att stå still går inte)? Apple har pekat ut riktningen för framtidens personliga datorer på samma sätt som de visade vägen för smarta telefoner med iPhone.

Här följer några saker i våra liv som iPaden och dess kusiner kommer att förändra.

Starta på en sekund.
Att vi kan ha en dator som startar på en sekund är inget trivialt. Det gör att vi kan komma igång att skriva ned det vi vill eller söka det vi vill omedelbart utan att behöva vänta uppåt 1-2 minuter på att vår PC/lap top skall starta varje gång. Det förbättrar vår produktivitet och gör oss effektivare, där det idag bara är frustrerande.
När det är så lätt att komma åt resurser och information kommer vi att använda den oftare vilket leder till nya idéer och nya användnings sätt, vilket leder till nya produkter och mjukvara.

Delad upplevelse.
iPaden och dess framtida kusiner låter oss samlas runt en dator på ett helt nytt sätt. Idag är vi tvingade till en skärm som vi bara kan interagera med via ett tangentbord, en åt gången. Det är osocialt att sitta vid en dator eller en lap top vid köksbordet. Med iPaden kan vi samlas runt skärmen och låta flera interagera med den och samtidigt enkelt visa bilder, presentationer, webbsidor och video för varandra. Tänk bara vilka interaktiva sällskapsspel vi kommer att kunna ha runt köksbordet eller i soffan. Microsoft hade chansen med "surface" men vem kommer ihåg den nu?

Ändrat mediakonsumtionsbeteende.
Ärligt talat alla papperskramare, är det verkligen bättre med en pappersbok och papperstidning? Jag kan inte låta bli att se det som ni bara är nostalgiker alt omedvetna om er förändringsrädsla. Vad är det som är så bra med en pappersbok som väger lika mycket som en iPad när man skall ut och resa? Det är ju bara EN bok, som du inte kan söka i, inte göra anteckningar som enkelt kan sparas, inte kunna behålla citat utan att behöva skriva om dem, inte kunna kolla upp referenser på noll tid osv. Pappersböcker tar dessutom en massa plats och samlar damm. Idag är vi betydligt mer rörliga och i behov av information än vad vi var förr och då behöver vi resa lätt och ha tillgång till resurser.

Samma sak gäller papperstidningar. Jag är enormt trött på att släpa iväg kasse efter kasse till pappersinsamlingen. Att kunna få nyheter uppdaterade 24 timmar om dygnet tilltalar mig. Att jag även kan få videoinslag till skrivna artiklar gör att jag kommer förstå bättre. Jag kan kolla upp flera olika tidningar samtidigt på ett enkelt sätt utan att hela köksbordet blir fullt. Eller varför inte bara ställa upp iPaden i sitt ställ och titta eller lyssna på nyheterna tillsammans med familjen vid söndagsfrukosten.
Vi får inte blanda ihop informationsbäraren med informationen och glöm inte miljön.

TV, webb-TV, telefoni och Internettjänster flyter ihop
Vad händer när TV bolagen vet att de flesta tittare sitter med en dator i soffan som alltid är på när de tittar på TV. Vilka nya interaktiva tjänster kommer då inte att dyka upp? Lägg till en videokamera i nästa version av iPaden och tanken svindlar.

Det papperslösa kontoret.
Det har vi hört förr och de flesta har nog gett upp tanken. Problemet idag är tvåfalt. Människor tror att information på papper är mer på riktigt än om det finns på en skärm och det har inte funnits något bra och användarvänligt alternativ till papper. Det första problemet börjar att tyna bort i Sverige har jag märkt och när det gäller alternativ till papper så har nu Apple visat vägen med iPad och snart kommer andra affärsrelaterade varianterna dyka upp, var så säker. Om alla har en platta som startar på en sekund och inte väger mer än 300-400 gram så kommer det inte ta lång tid innan de används. Om dokument och filer dessutom sparas i en molnlösning så att alla har rätt version vid rätt tillfälle så kommer investeringen att vara hemma på ett kick och papper kommer ses som en anomali.

Applikationerna.
Det finns redan 140 000 applikationer i Appstore. När nu dessa utvecklare får ännu en plattform att jobba mot så öppnas oanade möjligheter. Vi kan bara drömma om vad människan kommer att skapa till iPaden. Om man ser vad en del har hittat på till iPhonen idag så säger jag "you aint seen nothing yet".

Allt det här är jag nästan 100% säker kommer att hända men det är samtidigt viktigt att komma ihåg att mycket av de äldre existerande kommunikationssätten och produkterna kommer att finnas kvar. Evolutionen överskrider men inkluderar och gör sig bara av med saker som inte fyller en funktion eller anpassar sig. Världen blir mer komplex, det är sant, så har det alltid varit. Visst är det spännande :-).

Länkar som liknar. SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, DN1, DN2, CS1, CS2, CS3, CS4, CS5, CS6AB1, IDG, IDG2, Macworld, PC för alla

11 kommentarer:

 1. Den är början på något nytt, definitivt. Och därför är den värd all uppmärksamhet, trots att den är en slags T-Ford är den ur den aspekten coolare än en Lamborghini.

  SvaraRadera
 2. @Morrica. Hahaha. Det var en kul summering som jag gillade.

  SvaraRadera
 3. Jobs sa att dem i stället för netbooks skulle iPad göra allting så mycket bättre. I verkligheten är iPad inte bra på någonting och borde göras om. Inte minst med tanke på dem begränsade möjligheterna, då den i sitt nuvarande skick kommer att tråka ut köparen efter 30dagar, max. En ipod touch som är i princip samma sak kan man ju ha fickan och spela musik, men det alternativet finns inte med ipad. en netbook kan man skriva på och använda webbtjänster fultl ut. skulle ett plugin saknas så är det enkelt fixat både linux och windows. på ipad funkar inte ens flash :P

  Den är ju 3ggre så dyr som en netbook och gör ju INGENTING bättre än en netbook = fail

  SvaraRadera
 4. @Hama. Du måste ha missat hela min tes alt inte läst eller förstått den. Det är ingen ersättare för en netbook. Att jag dessutom tycker netbooks är rätt odugliga lap tops är en annan femma. Såg du att det finns riktigt tangentbord till iPad? Med appstore så står sig netbooks ganska slätt

  Apple har iaf lyckats med marknadsföringen. Ingen verkar likgiltig vilket är härligt. Jag köper en, du låter bli. Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Ja Magnus det finns 10.000.000 till som du och jag som ser det totalt intressanta och smarta med iPaden och vi kommer alla genast köpa den och njuta av dess rikedom ... jag säger bara DEN STARTAR PÅ EN GÅNG! Äntligen!

  SvaraRadera
 6. Detta är de mest possitiva jag har läst om iPad, känns som många svenskar inte vågar pröva något nytt som bryter mönster, vi litar alltid gammalt men säkert. Som du säger kommer Ipad öppna en hel marknad och den kommer att förbättras genom tiden. Jag hoppas bara att Apple inte begränsar för mycket.

  SvaraRadera
 7. @Hans & Anonym. Visst är vi många som ser det nya och värdet i denna typ av datorer. Man skall komma ihåg att de negativa alltid hörs än de positiva. iPaden är något helt nytt vilket förklarar varför så många är negativa och inte ser syftet. De flesta människor är rädda för förändring, medvetet eller omedvetet (det senare är det vanligaste).

  iPaden handlar inte bara om själva produkten och om Apple utan om fenomenet.

  SvaraRadera
 8. Apple har lyckats. Kort och gott. Oavsett och Ipad slår kortsiktigt eller ej, tror jag att de långsiktigt kommer att vara framgångsrika även i det här avseendet.

  Själv ställer jag mig dock skeptisk ur kategorin: "Tekniknördar som vill ha lite svårhanterliga produkter som gör dem unika" ;)

  http://createdigitalmusic.com/2010/01/27/how-a-great-product-can-be-bad-news-apple-ipad-and-the-closed-mac/#more-9258

  Här finns några relevanta invändningar mot plattformen.

  SvaraRadera
 9. För svenskt vidkommande kommer iPad och dess kopior att få stor betydelse i förändringen från att konsumera nyheter i tryck till skärm.Sverige är nämligen världens 4:e största exportör av tidningspapper där 80% av produktionen går på export till övriga norden och till Storbrittanien och Tyskland.Kanada,USA,Norge,Sverige är världens
  4 största exportländer av tidningspapper.I europa är det statliga Norske skog och StoraEnso som är de största tillverkarna av tidningspapper.Holmen Paper är också mycket beroende av sin produktion av tidningspapper.
  Tänk, när iPad och Googles kommande Netbook skärmdator får oled skärmar.Då kommer deras optiska egenskaper att resultera i att än färre kommer att attraheras av nyheter i tryck.
  /Mikael i go:teborg

  SvaraRadera
 10. @Mikael. Det kallas evolution. Vad säger du till de som tyckte att ersätta ångmaskinen mot oljedrivna fordon skulle ta bort alla jobben? Om Stora Enso anser att detta är ett hot mot deras fortlevnad borde de ta tag i det nu och satsa på något innovativt. Om man inte anpassar sig så överlever man inte. Vi kan inte hålla kvar vid gammal teknik pga nostalgiska själ.

  Nu kommer det knappast hända över en natt så de har lite tid att fundera ännu.

  SvaraRadera