lördag 25 april 2009

Unni Drougge visar vägen


I mitt tidigare inlägg 'Jag bjuder på en idé' så skrev jag att frivillig betalning för musik mycket väl kan vara en väg framåt för den nya tidens artister. Inte trodde jag att någon skulle prova och lyckas med ett liknande projekt så snabbt som nu Unni Drougge gjort. 

Hon har lagt ut sin bok 'Boven i mitt drama kallas kärleken' på Pirate Bay och sedan sagt att om man vill kan man betala det man tycker att boken är värd via Paypal. Gissa vad? Hon har fått in en massa pengar och det fortsätter att strömma in enligt hennes blogg.

Fantastiskt att någon utmanar på detta sätt. Jag har fått en ny hjälpte, go Unni!

Mer om Pirate Bay på SvD, SvD2, SvD3DN, och DN2

onsdag 22 april 2009

Ett dåraktigt paradigm går mot sitt slut

Så börjar då ledare som använder de gamla tankemönstren protestera mot regeringens bonusstopp (Se SvD). Inget annat var att vänta. Det finns ett Engelskt talesätt som samanfattar detta:
"It is difficult to get a man to understand when his salary depends on him not understanding".

De talar hela tiden om att de kommer tappa kompetens och att den fasta lönen kommer att gå upp pga av detta beslut. Tänk om det är så att vi inte längre vill ha den "kompetens" som drivs av ett egoistiskt tänkande och bara är intresserad av fantasilöner och bonusar som de rimligen inte ens kan göra av med genom normalt 'smålyxigt' leverne?

Om man har 2-3 miljoner i årslön så kan man unna sig det mesta. Att då få 2-4 miljoner till är ju knappast vettigt (och detta är på den nedre delen av bonuslistan). Om man är en ledare som är intresserad av att bygga ett framgångsrikt företag så kan dessa bonusmiljoner istället göra stor nytta i forskning och utveckling eller att anställa kompetent personal med specialkunskaper som kan skapa mervärde.

Att vi har pengar som den enda värdemätaren för framgång hos både individer och företag är ingen långsiktig lösning. Det innebär inte att regeringens beslut är någon "halvstalinistisk" detaljstyrning, som vissa desperata "gammeltänkare" uttrycker sig. Det går att överskrida och inkludera gårdagens tänk, inte antingen eller utan både och.
Det kan tyvärr inte dessa "gammeltänkare" se, och det är inte för att de är ointelligenta eller tröga, tvärtom. De flesta har nog högre IQ än vad jag har. Däremot har de låg medvetenhet om sig själva och sina gelikar och de tankemönster de utövar. Dom sitter fast, på riktigt, i gårdagens världsbild.

Pengar är viktigt men om pengar blir enda drivkraften så vet vi ju redan var det slutar. Katastrof! Varför inte införa CSR (Corporate Social Responsibility) och Miljö (miljö finns under CSR men jag tycker det skall ha mer fokus som en egen punkt) som två likvärdiga värdemätare tillsammans med ekonomisk tillväxt. Börsvärdet borde reflektera alla dessa tre KPI'er (Key Performance Indicators) vilket kommer göra att om du vill tjäna mycket pengar måste du jobba med det sociala och miljön, på samma sätt som du måste jobba med ekonomisk tillväxt för att förbättra miljön och det sociala.

Kan vi få dessa gamla tankemönster att tänka om och tänka nytt eller måste vi smärtsamt be dom stiga åt sidan?

*******Uppdatering 15:50********
Så har då kungen av det gamla paradigmet utalat sig i media, nämligen Peter Wallenberg. Att klanka ned på att andra också har gjort fel tidigare (regeringen har delat ut bonusar), är okreativt. Är det något jag inte gillar så är det människor som ältar och inte kan förstå att bara för att det varit på ett visst sätt tidigare behöver det inte fortsätta så. Saker är vad de är. Ta lärdom och se mönstren som leder framåt.
*******************************

Mer om detta på Svd, DN och Aftonbladet (om Volvo varslet). DN om AP fonderna. E24 om bonuskritik. Mitt tidigare inlägg om bonusar på ledningsnivå

måndag 20 april 2009

Krävs det nya ledare nu?

I linje med mitt tidigare inlägg som hette Bonusar på ledningsnivå skapar fel ledare, så ser jag till min glädje idag att Regeringen har tagit beslut om att stoppa bonusar för statliga chefer och för de ledande befattningshavarna i AP-fonderna.

Frågan är nu om de måste söka efter en ny typ av ledare som inte drivs av enbart materialistiska värden, då risken att den typ de nu har kommer att tappa motivationen.
Det spekuleras även om detta kommer sprida sig till andra bolag och det får man ju hoppas. Vi behöver nya tankebanor inom många områden och företag. Det är mycket som händer just nu och det är ganska spännande. Håller vårt samhälle på att ta ett kliv uppför utvecklingsspiralen?

Se SVT´s inlägg om bonusar och AP fonderna


Läs även DN´s och SvD´s inlägg i saken.

söndag 19 april 2009

Dömda pirater leder till spännande utveckling

Som jag misstänkte så leder Pirate Bay domen till intressanta händelser.

Piratparitet har fått över 10 000 nya medlemmar sedan i fredags. Det finns en del bra idéer i deras partiprogram men samtidigt är jag alltid lite skeptisk till enfråges politik. Det största just nu handlar dock om Telekompaketet och amandment 138. Jag tror gamla affärsmodeller kommer skaka rejält i fogarna detta år.

Här är en sammanfattning från telekompaketet.se, om vad det handlar om.
  • Det europeiska öppna nätet är akut hotat!
  • Telekompaketet är ett monster till lagförslag som bland annat reglerar Internet
  • 138:an är ett bra tillägg som skyddar fundamental nätfrihet.
  • Antas inte 138:an blir det fritt fram för särintressen att nedmontera Internet till ett kabeltv-nät. Dvs du får bara se dom webbsidor du betalar för.
  • På tisdag sker omröstningen som kan få in 138:an

Christofer Fjellner förklarar hur han ser det hela i denna video (OBS Svengelska...):


Så här sammanfattar http://www.laquadrature.net/en saken;

Paris, March 26th - The European Parliament may be about to surrender absolute power over the Internet to the telecom operators. Under the false pretext that the existing rules governing market and competition would solve any problem, members of IMCO committee are about to allow "Net discrimination" in amendments pushed by AT&T and the UK government. If these amendments are approved, European innovation, Internet growth model and citizens' fundamental rights and freedoms may be in great danger.

Vi vill ju inte gärna hamna i samma läge som Kina som SvD skriver om i dagens Under strecket.

lördag 18 april 2009

Jag bjuder på en idé


I ljuset av Pirate Bay domen tänkte jag bjuda på en idé riktad till låtskrivare och musiker. Liknande tjänster har redan testats på mobiltelefoner och dyl, men detta är en variant som kan funka på både portaler och enskilda webbsidor tror jag.

Varför inte spela in en massa låtar som ni sedan lägger ut på er hemsida som alla fans kan ladda ned gratis. Se sedan till att ha en väldigt enkel betalnings modell, tex SMS till en rad olika betalnummer.

Be fansen betala vad de tycker att låtarna är värda (tex 2-10kr), genom att skicka ett SMS till ett betal nr. Förklara även på sidan att om ni inte får in några pengar så kan ni, så klart, inte fortsätta er verksamhet och det blir inga fler låtar (studiotid, instrument, webbplats, tak över huvudet, mat osv kostar som bekant pengar). På detta sätt kan även artisten/bandet se vilken typ av låtar folk gillar mest genom att de tjänar mer på dessa. Visa trenden i realtid på sidan för att göra det mer intressant. Fansen kan alltså bestämma inriktning (alla vinner).
Se även till att ha annonser (tex Google adsense) på sidan så att ni får intäkter den vägen också.

Gör reklam via bloggar, MySpace, Facebook och andra webbsidor. Detta kommer att locka mängder av besökare om ni är bra. Ni kommer att sprida musiken till betydligt fler människor än via CD- och on-line butiker (dessa behöver dock inte uteslutas). Det bästa med allt är att folk kommer att känna ett samvete att betala, åtminstone, en liten slant och tack vare den större spridningen och att ni slipper mellanhanden (skivbolagen) gör att jag tror det är en mer lukrativ modell än vad många kanske inser. Men kom ihåg det MÅSTE vara enkelt att betala.

Ni får gärna betala mig valfritt belopp för denna idé genom att skicka mig ett GMail så skall jag ge er mitt bankkonto ;-).

Läs mer om Pirate Bay domen: SvD, bra SvD inägg, DN. Tankvärt av Internetworld

fredag 17 april 2009

Vad handlar Pirate Bay domen om igentligen?


Jag är inget fan av Miljöpartiet men Lage Rahm har en artikel i SvD som belyser vad Pirate Bay domen faktiskt kan få för konsekvenser. Det handlar om betydligt mer än skiv- och filmbranschens inkomst och förlegade affärsmodeller.

Jag tycker att Pirate Bay killarna har betett sig barnsligt och omoget i hela denna härva men en sak har de rätt i. De har inte delat ut några filer! Det har du och jag gjort och de gav oss ett verktyg att hitta varandra som vi sen misskötte. Vi måste se saken som den är och inte som vi skulle vilja att den var.

Dagens paradigm löser gårdagens problem men skapar alltid nya problem som morgondagens paradigm kommer lösa, osv osv.

Det är vid det här laget ganska utjatat att skiv- och filmbolagsindustrin har missat var deras problem ligger men att försöka finna lösningen genom gårdagens tänk är inte bara dumt, det är farligt också. T.o.m en man som jag beundrar mycket, nämligen Björn Ulvaeus, verkar ha missat att artistens uteblivna inkomst (som jag sympatiserar med) bara är en del av ett mycket större problem med denna dom.

Dock kan en del av mig inte motstå att känna att detta på ett sätt är jättebra då det kommer att få människor som aldrig förstått hur Internet och den nya ekonomin fungerar att vakna upp och bli mer insatta, och det är kanon!

Efterbörden blir positiv

Domen blev hård mot Pirate Bay och blottade det faktum att människor tolkar världen väldigt olika. Lägre medvetande grad ger en enklare världsbild (svart och vitt) medans ett större medventandedjup klarar av att se världen som mer komplex.

Gårdagens tankemönster har alltid varit enklare (läs mindre sofistikerad) än dagens och morgondagens. Gårdagens exklusiva tankemönster har också alltid fått stå tillbaka, förr eller senare, för nya och mer inklusiva tankemönster.

Mer än något annat visar domen mot Pirate Bay att människor som lever i samma objektiva värld samtidigt lever i totalt olika subjektiva världar. Det är tragiskt att förlegade idéer skall leda kulturarbetare in i framtiden med blindkäpp och hörselkåpa. Man kan inte lösa ett problem med samma tankemönster som skapade det. Varför är det så svårt att förstå?

Klart vi skall betala för kvalitétskultur, få sätter sig emot det. Men varför skapar inte skiv och filmbranchen mervärden som folk vill betala för och som är enkla att använda, istället för att stämma en sökmotor? Nya affärsmodeller måste byggas och gamla begravas. Dessutom handlar inte detta bara om skivbranchens egoinstressen, det är lite större än så.

Nu är det som det är och dessa gamla tankemönster finns där. Det positiva är att ur en sådan här rättslig härdsmälta så kommer nya och spännande idéer skapas. Det ser jag fram emot.

Läs mer här: Aftonbladet, SvD, DN, E24
Bra blogg inlägg: Stefan Stenudd

torsdag 16 april 2009

Att vara uppkopplad ÄR en mänsklig rättighet


Idag har det blåst upp till lätt stormvarning i bloggvärlden runt EUs sk Telekompaket.
De flesta bloggar har kommenterat DN´s artikel som de kallar för "Hård slutstrid om internets framtid".

Efter att ha kollat runt på diverse bloggar så kan jag konstatera att DN inte verkar ha helt på fötterna men klart är att det är oroväckande att tankar om att reglera Internetåtkomst överhuvudtaget diskuteras. Blogginlägg kan läsas på bla Departementet, Henrik Alexandersson och Sidvind.
Hadopi-lagen. Frankrike verkar vara boven i dramat och det förvånar mig föga. Av någon anledning så verkar Fransmän vara emot ganska mycket som inte gynnar dem eller inte är Franskt, oavsett vad det gäller (jag är lite kategorisk här men jag har viss yrkeserfarenhet att luta mig mot).

I DN artikeln utalar sig Jörgen Samuelsson (Näringsdepartementet) om att Internet inte är en mänsklig rättighet.

- Är telekommunikation en mänsklig rättighet? Vad tror du en liten fattig pojke i Afrika tycker är mänskliga rättigheter?

På frågan om inte detta handlar om rätten till frihet svara han:

- Frihet är viktigt, men det handlar om en kommersiell tjänst. Jag kan inte se likheten mellan åtkomst till nätet och rätten till tak över huvudet.

Stopp en sekund nu. Internet har revolutionerat hur handel bedrivs i hela världen, det har ändrat hur vi kommunicerar med människor i hela världen, det stöper om kartan om vad information och kunskap är, det plattar ut hierarkier och ger alla samma chans att göra sin röst hörd. Har man inte tillgång till Informations Teknologi som är uppkopplad mot Internet sitter man i en rätt taskig sits idag men framför allt i en nära framtid.
Utan affärsverksamhet som kan konkurrera på samma villkor som alla andra skapas inga jobb, skapas inga jobb finns ingen inkomst, utan inkomst kan man inte köpa 'tak över huvudet' och då är man hänvisad till allmosor från 'dom som har' och fattigdomen fortsätter. Det tror jag en "liten fattig pojke i Afrika" inte gillar något vidare.

Internet och telekomindustrin är delvis kommersiella tjänster men de är även så mycket mer. De överskrider men inkluderar det Jörgen Samuelsson talar om men det tycks han inte ha förstått.
Det finns ingen nationalstat eller något företag som kan kontrollera vad denna teknik kommer leda till (rädda människor kommer försöka, var så säker, men alltid misslyckas). Anden är släppt ur flaskan och nu gäller det att göra det bästa av den. Förändring är inte jobbigt men att motstå den är det.

Internet är inget som vi bara håller på med framför en dator i ett mörkt rum. Det har redan flyttat ut i våra mobiler och det sk 'Molnet' gör att vi kan flytta den allt snabbare processorkraften och lagringsbehoven från våra skrivbord och knän ut till Internet. På så sätt får vi billigare datorer, telefoner och andra uppkopplade maskiner som kan spridas allt lättare till jordens alla hörn (att det sedan kommer flytta in i våra kroppar är något vi lämnar till ett senare inlägg).

Vår vardag kräver allt mer information och kunskap vilket leder till att vi 'måste' ha tillgång till Internet för att klara dagens sysslor. Låter det jobbigt? Inte alls! Återigen handlar det om hur vi förhåller oss till det. Försök att stå emot och det kommer bli väldigt kämpigt. Möt det med nyfikenhet, och det kommer gå galant.
Det krävs medvetenhet men inte speciellt mycket intelligens, men som bekant, ju mer medveten man blir desto intelligentare blir man. Det viktiga är att komma ihåg ordningen på dessa. Intelligenta människor med låg medvetenhet (att sakna förmågan att ta flera perspektiv) kan göra stor skada med ny teknik (11:e september någon...). Dom kan gör skada lite överallt faktiskt, se bara på VD-bonusar och ekonomikrisen.

Den stora utmaningen vi har är att 'tänka om', acceptera det som är (allting är vad det är, hela tiden) och se hur vi i framtiden kan överskrida men inkludera det som var bra med gårdagen.

Det som händer kallas evolution och den kan inte ens Fransmännen stoppa ;-).

onsdag 15 april 2009

Egoistiskt tänkande leder till egostrategi


SvD skriver idag om OMX förre VD Magnus Böcker (se bild) som gjort ett privatekonomiskt klipp när bolaget köptes av Nasdaq ifjol. Det är ännu ett exempel på att vi tillåter ett gammalt, i det närmaste fundamentalistiskt, egokapitalistiskt tankemönster hos våra ledare. Det är dags att vi alla tänker om och släpper in mer holistiskt tänkande ledare om vi skall få en fungerande ekonomi i framtiden.

Om vi tillåter egoistiska och etnocentriska ledare så kommer dessa fantasilöner och bonusar att fortsätta. De tror nämligen på fullt allvar att det är ett bevis på kompetens och framgång, oavsätt vad andra säger (eller kan bevisa för den delen).

Detta inlägg är länkat till mitt tidigare som heter 'Bonus på Ledningsnivå leder till fel ledare'

måndag 13 april 2009

Bonusar på ledningsnivå leder till fel ledare



När den gamla skolans kapitalister som Björn "Nalle" Wahlroos, Wallenberg och Stenbeckklanerna med flera ryter till att utan stora bonus program på ledningsnivå i Svenska företag så försvinner viktig kompetens, så blir jag kallsvettig av att det finns så mycket omedvetenhet och stängda tankemönster bland dessa gamla stofiler. Det finns inga bevis för att företagsledningar gör ett bättre jobb för att de får stora bonusar. Det har gång på gång visat sig att detta är en myt. Jag tycker man ganska lätt kan se motsatsen.


Vad som behövs i en företagsledning är människor som kan ta ansvar. Ansvar för företagets ekonomi, kunder och inte minst arbetstagare. Att vara en ledare och kunna ta ansvar kräver empati för andra, att bry sig om något utanför sig själv och att klara av att ta flera perspektiv än sitt eget. Personliga bonusplaner rimmar illa med ett sådant ledarskap. Björn Wahlroos har alltså helt fel när han säger att det krävs bonusar för att behålla eller locka till sig människor med rätt kompetens (en bra lön skall dock självklart appliseras). Bonusprogram lockar istället till sig egoistiska och narcissistiska chefer som driver företaget utifrån hur mycket bonus de kan få. Det leder direkt till kortsiktiga högriskprojekt eller toksparande åtgärder. En bonusdriven VD kan lätt ordna 1-2 års storvinster för sina aktieägare för att sedan lämna VD stolen och ett företag i uruselt skick som det kommer ta många år att reparera. Bonusen får de såklart behålla även fast de egentligen gjort ett skitjobb. Vill vi ha sådan "kompetens"?


Bonus är bra för tex säljare som direkt kan påverka sin produktivitet eller när det tar formen av ackord som också är kopplad till den funktion man har. I dessa fall gör bonus nytta då individer direkt ser resultatet av sina handlingar. När vi talar ansvarsfyllda ledarroller som skall tänka strategi så bör drivkraften hos dessa människor komma någon annanstans ifrån och inte springa ur ett kortsiktig egoistisk tankemönster.


Jag har själv ett bonusprogram på en relativ senior position på ett stort företag och jag måste säga att denna bonus inte påverkar mig ett dugg i mitt dagliga och strategiska arbete eller min motivation att göra ett bra jobb. Det blir alltför abstrakt för att kunna ge några positiva signaler.


Jag tycker det är helt rätt av Anders Borg och regeringen att jaga bonusprogram med blåslampa. Vi behöver nytt tänkande som passar den tid vi lever i. Detta tänkande kan finnas hos de gamla ledarna och om inte så får vi hitta dem på annat håll. Att de finns behöver vi inte tvivla på, det gäller bara att släppa fram dem. Det vi inte behöver är egoistiska och utdöende tankemönster som Björn "Nalle" Wahlroos står för.

måndag 6 april 2009

Prepare to evolve

I slutet av april kommer det en film som jag ser fram emot väldigt mycket. Den bygger på Ray Kurweils bok 'The Singularity is near' som jag just läst. jag är väldigt intresserad av både teknologi och psykologi och jag tyckte boken var väldigt intressant så denna film känns som ett måste.

Den tar bla upp frågan om vad medvetandet är och var gränsen för medvetenhet går. Inga definitiva svar kan såklart ges men då det är en fråga som jag själv brottas med ofta så är det skönt att se att andra också tar frågan på fullaste allvar.

Se en trailer på filmen och gå gärna till Ray Kurzweils hemsida för att läsa mer.

http://transcendentman.com/

http://www.kurzweilai.net/

onsdag 1 april 2009

Har varit på semester


Hej. Jag har varit på semester i Thailand ett par veckor och har därför inte uppdaterat min blogg. Jag har haft en mycket skön och avslappnad tid med familjen och lyckats läsa tre böcker i vitt skilda ämnen som kvantfysik, psykologi/påverkan och teknologi/Internet (se min boklista till höger). Kanske inte typisk semesterlitteratur men jag får alltid en massa roliga idéer från sådana böcker när allt annat runt omkring är lugnt och avslappnat. Jag räknar med att det kommer flera inlägg de närmaste dagarna som en följd av det.
Posted by Picasa