fredag 17 april 2009

Efterbörden blir positiv

Domen blev hård mot Pirate Bay och blottade det faktum att människor tolkar världen väldigt olika. Lägre medvetande grad ger en enklare världsbild (svart och vitt) medans ett större medventandedjup klarar av att se världen som mer komplex.

Gårdagens tankemönster har alltid varit enklare (läs mindre sofistikerad) än dagens och morgondagens. Gårdagens exklusiva tankemönster har också alltid fått stå tillbaka, förr eller senare, för nya och mer inklusiva tankemönster.

Mer än något annat visar domen mot Pirate Bay att människor som lever i samma objektiva värld samtidigt lever i totalt olika subjektiva världar. Det är tragiskt att förlegade idéer skall leda kulturarbetare in i framtiden med blindkäpp och hörselkåpa. Man kan inte lösa ett problem med samma tankemönster som skapade det. Varför är det så svårt att förstå?

Klart vi skall betala för kvalitétskultur, få sätter sig emot det. Men varför skapar inte skiv och filmbranchen mervärden som folk vill betala för och som är enkla att använda, istället för att stämma en sökmotor? Nya affärsmodeller måste byggas och gamla begravas. Dessutom handlar inte detta bara om skivbranchens egoinstressen, det är lite större än så.

Nu är det som det är och dessa gamla tankemönster finns där. Det positiva är att ur en sådan här rättslig härdsmälta så kommer nya och spännande idéer skapas. Det ser jag fram emot.

Läs mer här: Aftonbladet, SvD, DN, E24
Bra blogg inlägg: Stefan Stenudd

2 kommentarer:

  1. Jag tycker det var en sjuk dom, och dessutom har de tydligen börjat gripa ännu flera fildelare nu, de här fyra är bara början
    http://www.svenskbladet.se/politik/index.php?alias=domen_mot_piratebay_dagen_da_internet_dog.html

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera