torsdag 16 april 2009

Att vara uppkopplad ÄR en mänsklig rättighet


Idag har det blåst upp till lätt stormvarning i bloggvärlden runt EUs sk Telekompaket.
De flesta bloggar har kommenterat DN´s artikel som de kallar för "Hård slutstrid om internets framtid".

Efter att ha kollat runt på diverse bloggar så kan jag konstatera att DN inte verkar ha helt på fötterna men klart är att det är oroväckande att tankar om att reglera Internetåtkomst överhuvudtaget diskuteras. Blogginlägg kan läsas på bla Departementet, Henrik Alexandersson och Sidvind.
Hadopi-lagen. Frankrike verkar vara boven i dramat och det förvånar mig föga. Av någon anledning så verkar Fransmän vara emot ganska mycket som inte gynnar dem eller inte är Franskt, oavsett vad det gäller (jag är lite kategorisk här men jag har viss yrkeserfarenhet att luta mig mot).

I DN artikeln utalar sig Jörgen Samuelsson (Näringsdepartementet) om att Internet inte är en mänsklig rättighet.

- Är telekommunikation en mänsklig rättighet? Vad tror du en liten fattig pojke i Afrika tycker är mänskliga rättigheter?

På frågan om inte detta handlar om rätten till frihet svara han:

- Frihet är viktigt, men det handlar om en kommersiell tjänst. Jag kan inte se likheten mellan åtkomst till nätet och rätten till tak över huvudet.

Stopp en sekund nu. Internet har revolutionerat hur handel bedrivs i hela världen, det har ändrat hur vi kommunicerar med människor i hela världen, det stöper om kartan om vad information och kunskap är, det plattar ut hierarkier och ger alla samma chans att göra sin röst hörd. Har man inte tillgång till Informations Teknologi som är uppkopplad mot Internet sitter man i en rätt taskig sits idag men framför allt i en nära framtid.
Utan affärsverksamhet som kan konkurrera på samma villkor som alla andra skapas inga jobb, skapas inga jobb finns ingen inkomst, utan inkomst kan man inte köpa 'tak över huvudet' och då är man hänvisad till allmosor från 'dom som har' och fattigdomen fortsätter. Det tror jag en "liten fattig pojke i Afrika" inte gillar något vidare.

Internet och telekomindustrin är delvis kommersiella tjänster men de är även så mycket mer. De överskrider men inkluderar det Jörgen Samuelsson talar om men det tycks han inte ha förstått.
Det finns ingen nationalstat eller något företag som kan kontrollera vad denna teknik kommer leda till (rädda människor kommer försöka, var så säker, men alltid misslyckas). Anden är släppt ur flaskan och nu gäller det att göra det bästa av den. Förändring är inte jobbigt men att motstå den är det.

Internet är inget som vi bara håller på med framför en dator i ett mörkt rum. Det har redan flyttat ut i våra mobiler och det sk 'Molnet' gör att vi kan flytta den allt snabbare processorkraften och lagringsbehoven från våra skrivbord och knän ut till Internet. På så sätt får vi billigare datorer, telefoner och andra uppkopplade maskiner som kan spridas allt lättare till jordens alla hörn (att det sedan kommer flytta in i våra kroppar är något vi lämnar till ett senare inlägg).

Vår vardag kräver allt mer information och kunskap vilket leder till att vi 'måste' ha tillgång till Internet för att klara dagens sysslor. Låter det jobbigt? Inte alls! Återigen handlar det om hur vi förhåller oss till det. Försök att stå emot och det kommer bli väldigt kämpigt. Möt det med nyfikenhet, och det kommer gå galant.
Det krävs medvetenhet men inte speciellt mycket intelligens, men som bekant, ju mer medveten man blir desto intelligentare blir man. Det viktiga är att komma ihåg ordningen på dessa. Intelligenta människor med låg medvetenhet (att sakna förmågan att ta flera perspektiv) kan göra stor skada med ny teknik (11:e september någon...). Dom kan gör skada lite överallt faktiskt, se bara på VD-bonusar och ekonomikrisen.

Den stora utmaningen vi har är att 'tänka om', acceptera det som är (allting är vad det är, hela tiden) och se hur vi i framtiden kan överskrida men inkludera det som var bra med gårdagen.

Det som händer kallas evolution och den kan inte ens Fransmännen stoppa ;-).

3 kommentarer:

 1. Hej hopp!

  Jag orkade inte läsa hela DNs artikel, det räckte med att läsa första raderna.
  Att bli "blockad från andra sajter än de man betalar för" finns ju redan idag.
  Inget nytt alltså!

  Se bara på spel-, date-, bostadsbyte-sajter etc.
  Du ser en förstasida, sen är det stopp om du inte betalar för dig.
  Inget konstigt i det.

  Att i övrigt blockera folks rätt till internet får väl de besluta om som har sina sidor ute på nätet. Jag kan tänka mig vilket ramaskri det skulle bli! Alla företag som säljer sina varor via nätet exempelvis, de vill nog ses helt gratis och med fri tillgång.
  Mammon kan vara en både ond och rätt underbar gud beroende på humör!

  Nä, det är nog rätt lugnt.
  Men men, jag är naiv och har bränt mig många gånger när man tror gott om folk och fä så ta inte mitt ord för någon lag!

  Tjipp!

  SvaraRadera
 2. Ja, att vara uppkopplad är en mänsklighet efter den standard som gäller här, nämligen den svenska.

  En sak har livet lärt mig. Det finns bara ETT slags kärlek: föräldrarnas kärlek till sina barn. Denna novell skildrar en... egendomlig variant därav.

  http://nattljuset.blogspot.com/2009/04/utan-skam.html

  http://nattljuset.blogspot.com/2009/04/utan-skam.html

  SvaraRadera
 3. Lisa: det handlar om huruvida folks ska stängas av från internet över huvud taget. Inte bara från vissa sidor. De får alltså inte skaffa internetabonnemang.

  Sen är det väl skillnad om det är en sajtägare som bara vill släppa in vissa eller om det är staten som bestämmer vad du får titta på?

  SvaraRadera