onsdag 22 april 2009

Ett dåraktigt paradigm går mot sitt slut

Så börjar då ledare som använder de gamla tankemönstren protestera mot regeringens bonusstopp (Se SvD). Inget annat var att vänta. Det finns ett Engelskt talesätt som samanfattar detta:
"It is difficult to get a man to understand when his salary depends on him not understanding".

De talar hela tiden om att de kommer tappa kompetens och att den fasta lönen kommer att gå upp pga av detta beslut. Tänk om det är så att vi inte längre vill ha den "kompetens" som drivs av ett egoistiskt tänkande och bara är intresserad av fantasilöner och bonusar som de rimligen inte ens kan göra av med genom normalt 'smålyxigt' leverne?

Om man har 2-3 miljoner i årslön så kan man unna sig det mesta. Att då få 2-4 miljoner till är ju knappast vettigt (och detta är på den nedre delen av bonuslistan). Om man är en ledare som är intresserad av att bygga ett framgångsrikt företag så kan dessa bonusmiljoner istället göra stor nytta i forskning och utveckling eller att anställa kompetent personal med specialkunskaper som kan skapa mervärde.

Att vi har pengar som den enda värdemätaren för framgång hos både individer och företag är ingen långsiktig lösning. Det innebär inte att regeringens beslut är någon "halvstalinistisk" detaljstyrning, som vissa desperata "gammeltänkare" uttrycker sig. Det går att överskrida och inkludera gårdagens tänk, inte antingen eller utan både och.
Det kan tyvärr inte dessa "gammeltänkare" se, och det är inte för att de är ointelligenta eller tröga, tvärtom. De flesta har nog högre IQ än vad jag har. Däremot har de låg medvetenhet om sig själva och sina gelikar och de tankemönster de utövar. Dom sitter fast, på riktigt, i gårdagens världsbild.

Pengar är viktigt men om pengar blir enda drivkraften så vet vi ju redan var det slutar. Katastrof! Varför inte införa CSR (Corporate Social Responsibility) och Miljö (miljö finns under CSR men jag tycker det skall ha mer fokus som en egen punkt) som två likvärdiga värdemätare tillsammans med ekonomisk tillväxt. Börsvärdet borde reflektera alla dessa tre KPI'er (Key Performance Indicators) vilket kommer göra att om du vill tjäna mycket pengar måste du jobba med det sociala och miljön, på samma sätt som du måste jobba med ekonomisk tillväxt för att förbättra miljön och det sociala.

Kan vi få dessa gamla tankemönster att tänka om och tänka nytt eller måste vi smärtsamt be dom stiga åt sidan?

*******Uppdatering 15:50********
Så har då kungen av det gamla paradigmet utalat sig i media, nämligen Peter Wallenberg. Att klanka ned på att andra också har gjort fel tidigare (regeringen har delat ut bonusar), är okreativt. Är det något jag inte gillar så är det människor som ältar och inte kan förstå att bara för att det varit på ett visst sätt tidigare behöver det inte fortsätta så. Saker är vad de är. Ta lärdom och se mönstren som leder framåt.
*******************************

Mer om detta på Svd, DN och Aftonbladet (om Volvo varslet). DN om AP fonderna. E24 om bonuskritik. Mitt tidigare inlägg om bonusar på ledningsnivå

6 kommentarer:

  1. Wallenberg påpekar att våra älskade ledare är ett koppel hycklare med försmak för populism.

    Är det bakåtsträveri att säga sanningen?


    Hela ditt inlägg stinker kollektivism och kommunism. Och ingetdera är speciellt nytt...

    SvaraRadera
  2. Sanasawa. Nu är ju "sanningen" rätt subjektiv och sanningen är tidlös. Är det hyckleri att inse att man gjort fel och vill göra rätt?
    Att stå emot förändring som måste ske är dock en rätt tröttsam inställning.

    Kollektivism och kommunism är det knappast att ta kapitalismen till en ny dimension. Förväntar mig dock inte att du skall förstå då anfall snarare en reflektion verkar vara din grej.

    SvaraRadera
  3. Regeringen skjuter helt bredvid målet här.
    Långt ifrån alla som fått/får bonusar är oförtjänta av det till och med inom bankvärden. Varför ska en straffas för att någon annan i företaget varit en idiot? Problemet är ju inte bonusar PER SE utan hur VISSA företags bonusprogram skrivits och sköts. De som ska ha mest skit är inte främst de som får oförtjänta bonusarna utan de idiot-styrelser som godkänt kontrakten. (Och JA! Wanja Lundby-Wedin är en av dess idioter.)
    Den som betalar i slutändan är oftast inte staten utan privata aktieägare, dock är den svenska staten en ganska stor aktieägare på olika sätt och det kan ställa till en del problem. Som tex här. Man utnyttjar sitt ägande för populistiska politiska syften. Att idioter får för mycket pengar på dåligt skriva (bonus)kontrakt är faktiskt självsanerade. Ägare gillar faktiskt inte att förlora pengar. Det tar dock lite tid innan skrivna kontrakt går ut och nya kan skrivas. Politiker som vill ta genvägar här gör dock inte folket en tjänst. Oavsett hur "välmenande" det är så ställer det till mer problem än det löser. Ett land där staten har en tendens att köra över avtalade kontrakt de inte gillar eller bara lägga sig i på ett helt klart populistiskt sätt är ett land många av mycket förståeliga skäl undviker att etablera sig/investera i av den enkla anledning att det skapar för mycket osäkerhet. Att en klåfingrig stat är direkt hämmande för ett lands företagssamhet och utveckling är knappast en nyhet för dig heller.
    Om man tror att dagens problem kommer att leda till att lönenivån i det här skiktet kommer att minska i framtiden så är man bara naiv. Om en form av betalning inte är PK nog så hittar man en annan och gör man det inte, ja då hämmas utvecklingen för att de mest kompetenta flyttar nån annanstans. Konceptet "Braindrain" är högst verkligt och JA såna här missriktade populistiska utspel kan i längden leda till det.

    SvaraRadera
  4. Svenskt Näringsliv och M har talat om minimilöner som finns i en del andra länder som något eftersträvansvärt. Kanske är det maximilöner som vore den bästa modellen.
    X gånger den lägsta lönen i företaget och inte ett öre därtill?

    SvaraRadera
  5. Det tycker jag är en genialisk ide, Anonym.

    Vad vi behöver är flera incitament för företagsledningar att göra sig av med de lägst betalda arbetarna och ersätte dom med robbotar.

    De nyligen arbetarna som har en bakgrund av 3 år på industriprogrammet kan vi ju sätta i komvux och sen slussa in på universiteten och göra ingenjörer av dem. Så att de kan lära sig konstruera...industri robbotar.

    Hoppas de klarar matematiken. Annars kanske de kan bli fackligt förtroendevalda i nån styrelse nånstans...

    SvaraRadera
  6. Eriya: Jag tror inte heller att bonus per se är fel. Det funkar utmärkt som drivkraft på rätt ställe. Dock leder dagens bonusprogram för högt uppsatta ledare till att vi attraherar fel typ av ledare som ofta har en väldigt egoistisk och narcissistiska inställning till sitt arbete (se mitt tidigare inlägg om bonusar på ledningsnivå) och det har visat sig vara ett stort problem.

    Att den typen försvinner eller flyttar utomlands gör inte mig något. Hela problemet här, vilket dessa inlägg visar, är att vi har svårt att tänka om. Vi sitter fast i gamla tankebanor och istället för att ta med sig det som var bra från igår och lägga till nya idéer (överskrid och inkludera) så fastnar vi i ett 'antingen eller' tänk.

    Prova mer med 'både och' och se var det leder.
    Man kan inte lösa ett problem på med samma tankemönster som skapade det.

    SvaraRadera