Om vi lyssnar noga kan vi tyda att kollegor i samma organisation kan ha helt olika idéer om vision, strategi och mål - ibland så olika att det är som om de inte lever i samma värld. Detta gäller även man och hustru, syster och bror, ledare och medarbetare, lärare och elev - alla har olika värderingar, olika syn på världen och motiveras framförallt olika. Spiral Dynamics är en metod som kan användas till att skapa mening och förståelse i denna komplexitet.
måndag 26 januari 2009
Överskrid och inkludera
Varför tror så många människor att så fort något nytt dyker upp så skall det helt ersätta något annat. Det gäller trender, tankar och objekt. Det enda som händer när vi tänker i dessa banor är att vi blir besvikna eller får ett resultat vi inte alls förväntat oss.
Det är ett ständigt "istället för" tänkande när vi borde tänka mycket mer "både och".
Alla nya idéer, trender, saker, hitlåtar, mjukvaror och ismer osv bygger alltid på sina föregångare, de står alltid på axlarna av det som gjorts tidigare och skulle inte ha funnits om det inte var på detta vis.
Den idé som föregick den nya idén kommer för alltid att vara en del av den nya idén. Det överskrider och inkluderar, vare sig det handlar om existensiella frågor eller mikrobloggar.
Den nya tanken, tekniken eller trenden kan bara vara bättre än den gamla om den tar med sig det som föregick den. Om den inte gör det så slår den undan benen på sig själv och idén kan inte bli bättre utan bara annorlunda, och den tillför inget nytt, dvs den har inte större djup eller befinner sig högre upp i holarkin.
Vissa saker kommer att dö ut men inte direkt och inte så fort nästa generation uppstår
söndag 25 januari 2009
Finns det en plan bakom evolutionen?
torsdag 22 januari 2009
Svensk Podcast om Spiral Dynamics
Den är gjord av Nick Drummond från Nordic Integral Podradio och Mats Edin.
Du kan lyssna genom att ladda ned filen här eller gå hit.
Jag är övertygade om att vi behöver mer människor som förstår denna modell för att klara den globalisering som vi lever i, där kulturer och tankemönster blandas överallt.
Vi måste försöka sluta tänka så mycket i termer av 'antingen eller', som vi gör så mycket i västvärlden och istället börja tänka mer 'både och'. Övergripa och inkludera! Man kan alltid hoppas att Barack Obama tänker i dessa banor när han skall ta tag i Israel och Palestina konflikten.
tisdag 20 januari 2009
Obamas integrala tal
söndag 18 januari 2009
Ältandets olidliga sötma
Är det inte märkligt att folk har en sådan ofattbar förmåga att älta saker så att det tappar all proportion. Den senaste veckans debatt runt Liza Marklund är ett typexempel på hur människor totalt glömmer bort att saker och ting är vad dom är, alltid och hela tiden. Man kan inte ändra på det som gjorts genom att älta det i oändlighet. Man kan lära sig av sina misstag, vilket Liza Marklund medger, men man kan inte få dom ogjorda.
fredag 16 januari 2009
Vi är nog ensamma
Som svar på Aftonbladets artikel om liv på Mars.
Jag läser just nu Ray Kurzweils bok, The Singularity is Near, when humans transcend biology. Den handlar om hur vår teknologi utvecklas exponentiellt och att vi inom 10-12 år kommer att kunna uppgradera våra kroppar med teknik som gör oss både friskare och intelligentare.
Ett kapitel i boken heter "Why we are probably alone in the Universe". Han ger en rad sannolika själ och mattematiska formler för att det troligen inte finns något annat intelligent liv som kan utveckla teknik som innehåller radiovågor, och på så sätt kan kommunicera över stora avstånd. Han kommer bland annat fram till att i vår galax, med sina miljarder planeter, skulle det finnas 1.25 planeter med sådan intelligens och vi vet redan om en ;-).
Det stora problemet är att de flesta människor ser evolutionen och utvecklingen av teknologi som en linjär utveckling när den i själva verket är exponentiell, dvs vi fördubblar komplexiteten och kapaciteten av våra system i varje generation.
Skulle det finnas liv där ute som ligger bara några hundra år före oss i sin utveckling så skulle de ha tillgång till enormt mycket mer avancerad teknik än vad vi har. Skulle de ligga flera 1000 år före oss så har dom tillgång till teknik vi inte ens kan drömma om. Många tror att det finns flera miljoner planeter där ute som borde kunna utveckla liv som här på jorden. Rimligen borde det då finnas ett stort spann mellan de mest primitiva och mest utvecklade. Är det så att vi är den mest utvecklade civilisationen eller utvecklas allt liv i ungefär samma fart? Om inte, var är då alla?
Ray utvecklar detta i betydligt mer detalj i sin bok så klart. Boken är för övrigt en enormt spännande resa in i framtiden. Ray har haft rätt många gånger förr.
torsdag 15 januari 2009
SCHLAUG.SE: Humanister - bättre kan ni väl...?
Detta är ett inlägg baserat på Birger Schlaugs inlägg som i sin tur var ett svar på Hans Bergströms ledare i DN den 9:e januari
Ett förvånansvärt bra inlägg av Birger. Jag hade ingen aning om att han hade sådana kvaliteter. Jag har aldrig riktigt gillat Miljöpartiet men det innebär ju inte att det inte finns fullt av intelligenta människor som gör det, och är aktiva där.
Nu finns det som alltid, mer eller mindre, korkade svar på hans blogg från folk som tänker i mer förenklade banor än vad Birger själv gör. Speciellt svaret från Daniel den 13:e januari fastnade jag för. Det är ett vanligt argument från Humanister och starkt troende (se ironin i detta) att det finns absoluta och faktiska sanningar. Absoluta sanningar är bara möjliga om vi stannar vid en förenklad världsbild som dessutom bara består av objektiva saker (har jag en sten, och lägger till en till, så blir det två).
När det gäller moral och subjektiva tankar för att inte tala om objektiv kvantfysik så håller det inte att säga att det finns absoluta sanningar. Dessutom så byter vetenskapen paradigm med jämna mellanrum, vilket gör att vetenskapens sanningar ändras över tid.
Daniel hävdar dessutom, i sin kritik, att moralfrågor blir reducerade till personliga åsikter om det inte finns ett absolut rättsnöre. Det är fel då det inte bara handlar om personliga åsikter utan om kollektiva åsikter. Vi präglas av det samhälle och de värderingar vi möter varje dag, och ofta tror vi sedan att vi har personliga åsikter då vi egentligen har väldigt lika åsikter som de flesta runt omkring oss. På så sätt skapas en samhällsmoral som innehåller rätt och fel, och som passar de värderingar de flesta har i det aktuella samhället. Det handlar dock inte om en absolut sanning, då många andra samhällsvärderingar tycker annorlunda och dom i sin tur tycker att de har alla svaren.
Om vi sedan lägger till evolutionen så blir det än mer komplicerat eftersom saker hela tiden ändrar sig, både objektiva och subjektiva saker.
Det är dock inte helt hopplöst. Man kan se att om man accepterar ett mer komplext tänkande som övergriper och inkluderar de mer förenklade världsbilderna så framträder ett mer integralt sätt att tänka. Som inkluderar betydligt fler människor, förhållningssätt och vetenskapliga paradigmer (det finns delar av sanning i de flesta sätt att tänka). Man får ett större djup, om man så vill. Birger visar en sida av detta som jag gillar och jag håller med om att ödmjukhet innför vår komplexa värld ofta saknas hos många som representerar Humanisterna och framför allt hos de traditionella religionerna.
tisdag 13 januari 2009
Religionerna har också tillkommit ur naturligt urval
söndag 11 januari 2009
Kristna friskolors vara eller icke vara i Sverige
De anklagar Björn Ulvaeus för att hans kritik mot kristna friskolor i Sverige bygger på känsla mer än förnuft.
De försvara sig sedan med att det följer läroplanen strikt och att skolinspektionen håller dem ”under lupp” och därför bygger deras skolor på förnuft. Allt låter bra så långt men sen kommer plötsligt ett inslag i texten som handlar om dialogtanken och att de kristna skolorna framhäver detta tankesätt. Nu är det väl så att dialogtanken är något som finns i den Svenska kulturen och har vuxit fram under de senaste 50-60 åren. Att kristendomen skulle ha något med det att göra är befängt att tro, snarare är det väl så att dialogtanken finns i Sverige trots kristendomen och knappast tack vare den.
Den traditionella kristendomen talar istället om att man skall lyda överheten och göra som man blir tillsagd, det finns ett tydligt "rätt och fel" (så länge det är inom ramen för den egna dogmen) så att man senare kan få belöning (i ”himlen” eller på annat sätt i livet). Sant är att detta tankesätt har spelat en viktig roll i historien (Blått tänkande i Spiral Dynamics) för att få folk att enas och bygga stabila regelverk och processer men återigen så har detta även åstadkommits i kulturer av Islam och Judendom och har på inget vis varit kristendomens förtjänst utan religionen har hjälpt till att lyfta fram dessa tankemönster under turbulenta tider av mänsklig social evolution men är inte en förutsättning för det.
Religion åstadkommer inte dessa tankemönster men kan influera till dessa. Dock skall man komma ihåg att Sverige idag lever i en annan tid som vida har övergripigt men samtidigt inkluderar dessa traditionella världsbilder. Att använda argument som att inflytelserika medborgare som Curt Nicolin och Olof Palme fick sin grundutbildning i kristna frikyrkor försvara inte deras existens ett dugg utan bekräftar bara deras bäst-före-datum och att man lever i det förgångna.
Dialogtanken är, mycket riktigt som de säger, väldigt viktig men den är inte ”lika viktig idag som på 20-talet” utan betydligt viktigare och måste även diskuteras i ljuset av dagens livsvillkor och inte i ljuset av en förlegad religions världsbild. Det finns i Sverige idag en hel del ”mjuka” kristna som klarar av att acceptera både den nya vetenskapliga bilden av världen och samtidigt behålla de andliga värderingarna, all heder åt dessa människor men återigen så skall vi inte tro att detta är tack vare kristendomen utan trots densamma.
Vi måste lära oss att ta fler perspektiv och självklart så skall människor få tro på vad de vill men blanda inte in våra oskyldiga barn i detta utan låt de få avgöra själva vad de vill tro på.
söndag 4 januari 2009
Spiral Dynamics och Darwinism
Jag har under julhelgerna läst min julklappsbok Darwins Idé av Staffan Ulfstrand med stort intresse. Den är full av fakta om Darwin själv och en lång rad vetenskapliga bevis för den Darwinistiska evolutionen och inte sällan ler man åt hur alla dessa, mer eller mindre märkliga, beteenden i naturen lätt kan kännas igen i vår mänskliga värld.
När jag läste kapitel 15 som heter Personligheter så slogs jag plötsligt av att de beteenden och anpassning till livsvillkor som man talar om i Spiral Dynamics faktiskt, till viss mån, finns i djurens värld och i deras "personligheter" inom en och samma art. Självklart inte i samma komplexa kontext men dock finns den där vilket är fascinerande. Vi vet ju idag att cellerna visar irritabilitet, växterna förnimmelser, reptiler iakttagelseförmåga, däggdjur inre föreställningar, primater symboler och människor begrepp, vilket alla är "inre" subjektiva uttryck och i viss mån kan sägas vara psykologiska (jag drar med stora penseldrag).
Om man tittar på egenskaperna hos varje vMEME/färg i Spiral Dynamics så ser man följande;
en sorts typ av värderingssystem, världåskådningar, nivåer av psykologisk existens, övertygelse strukturer, organisatoriska principer och sätt att tänka eller former av reglering som alltid påverkas av livsvillkoren. Vissa av dessa passar väldigt bra inpå Darwins evolutionsteori och djurvärlden som vi känner den.
Det är nu kanske inte så konstigt när allt kommer omkring då Spiral Dynamics faktiskt är en evolutionsteori (biopsykosocial teori) men likväl gav denna insikt mig än mer förtroende för Spiral Dynamics som en verkligt användbar inspirationskälla och strategi i både vardags och arbetslivet.
Här kommer en introduktion till boken Darwins idé av Staffan Ulfstrand själv.