söndag 18 januari 2009

Ältandets olidliga sötma


Är det inte märkligt att folk har en sådan ofattbar förmåga att älta saker så att det tappar all proportion. Den senaste veckans debatt runt Liza Marklund är ett typexempel på hur människor totalt glömmer bort att saker och ting är vad dom är, alltid och hela tiden. Man kan inte ändra på det som gjorts genom att älta det i oändlighet. Man kan lära sig av sina misstag, vilket Liza Marklund medger, men man kan inte få dom ogjorda. 

Det ända rimliga i detta läge är att fråga sig vad vi kan göra för att inte detta skall inträffa igen och på vilket sätt kan den vetskapen ta oss framåt.

Det är pinsamt att se människor som Monica Antonsson sitta och försöka försvara sin ståndpunkt i TV4 efter att ha sett Liza Marklund reda ut begreppen på ett klokt sätt. Hela Monicas  "affärsidé", för att sälja sin bok, handlar om att älta något som hände för många år sedan och att mobba en känd person. Att hon dessutom har gjort ett hafsjobb gör inte saken bättre. Liza Marklunds böcker har faktiskt gjort nytta för debatten om misshandlade kvinnor, eftersom frågan lyfts fram i ljuset. Det spelar mindre roll om boken var "en sann historia" eller "baserad på en sann historia".

Det journalister som Janne Josefsson och Monica Antonsson gör har dock föga effekt för dessa kvinnor. Allt de  gör är att älta frågan om Liza Marklunds dokumentärroman är 100% sann eller inte. Hon har medgett att undertiteln är missvisande. OK, bra! Hon kommer nog inte göra om det.  Vad gör vi nu?

Man kan tydligt se att dessa journalister har ett tankesätt som är väldigt etnocentriskt och blått i Spiral Dynamics världen,  medans Liza Marklund visar tendenser till Gult tänkande (iaf i TV4 intervjun), vilket är fascinerande. Det innebär dock att Monica Antonsson aldrig kommer att förstå Liza Marklund och att hon kanske rent av har fel.

Dåtid och framtid kan vara trevliga ställen att besöka men man kan inte bo där!

Läs mer om detta på Aftonbladet, SVD och DN 

5 kommentarer:

 1. "Är det inte märkligt att folk har en sådan ofattbar förmåga att älta saker så att det tappar all proportion."
  Säj det till "Maria Eriksson", Gömdas och Asyls huvudperson.Hennes situation har ältats sedan Gömda återutgavs 1999. En god "affärside´tycks det helt klart vara. Jag har trott att Gömda var en sann historia,ingen har tidigare sagt.
  att grundstenen är sann och stora förändringar har gjorts i historien för att ingen skall känna igen de berörda,men det sa Liza Marklund idag,15 år efter att boken givits ut.Det är självklart att jag förstår att detaljer måste har ändrats för skydda sina källorna,men inte ändringar av stora delar. Vad är det för pinsamt med att Monica Antonsson får hävda sina synpunkter? Det går inte att förstå. Liza reder ut begreppen på ett klokt sätt? Ja,idag medger hon mellan raderna att hon har gjort fel,faktiskt.
  Katarina

  SvaraRadera
 2. jag håller med dig att nu glöms kvinnomisshandeln som viktig fråga bort, istället ältas det fram o tillbaks om vem har rätt och vem har fel..resultat:liza marklund är skyldig enlig många..jag undrar var har monika antonsson medkänsla och solidaritet gentemot andra kvinnor tagit vägen?det liza skiljer i sina böcker är sann bild av många misshandlade kvinnors vardag trots några fakta fel just angående mias historia.

  SvaraRadera
 3. Svar till Katarina.
  Mitt inlägg handlade mest om att vi människor har en märklig dysfunktionell förmåga att älta saker om och om igen, vilket aldrig förändrar någonting av det som ältas.

  Om Liza Marklund borde ha medgett att historien var "baserad" på en sann historia tidigare snarare än att den var en sann historia, så kan jag hålla med om det men det ändrar inte på faktum att hon inte gjort det, hur mycket vi än ältar det. Acceptera att saker och ting är vad dom är. Ta lärdom och gå vidare.

  SvaraRadera
 4. Ja Magnus, det är just det vi gör vi bloggare, tar lärdom. Då måste vi först ta reda på vad det är vi ska lära oss, annars blir det svårt. Och, om boken inte är sann, sätta en livs levande Mia i TV-sofforna är oerhört komplicerat att ta till sig. Därför detta vändande och vridande på sanningen.

  SvaraRadera
 5. Hör och häpna men det finns de som hävdar att man inte kan säga att allt som står i veckopressen heller är sant. Och det finns de som hävdar att Janne Josefsson inte alltid hållit sig till sanningen.

  SvaraRadera